Export z Japonska v apríli podľa očakávania klesol

NETKY.SK • 25 Máj 2011, 06:58 • 2 min
Export z Japonska v apríli podľa očakávania klesol

Export z Japonska v apríli podľa očakávania klesol

slovakia

left justify in out

Export z Japonska v apríli 2011 podľa očakávania klesol. Na vývoze z krajiny sa už totiž minulý mesiac prejavili následky marcového ničivého zemetrasenia a prívalových vĺn.
      Podľa najnovších údajov ministerstva financií vývoz z Japonska v apríli 2011 klesol medziročne o 12,5 % na 5,16 bilióna JPY (44,69 miliardy eur). Dovoz do Japonska sa v apríli zvýšil o 8,9 % na 5,62 bilióna JPY. Výsledkom bol prvýkrát po troch mesiacoch schodok zahranično-obchodnej bilancie vo výške 460 miliárd JPY.
      Aprílový pokles exportu bol najstrmší za 18 mesiacov. Zemetrasenie totiž poškodilo mnohé závody na severovýchode krajiny a tiež jadrovú elektráreň Fukušima, čo malo negatívny vplyv na dodávky energie do tovární, ktoré preto nemohli vyrábať.
      Prírodná katastrofa najtvrdšie zasiahla automobilový priemysel, ktorý je pilierom japonskej ekonomiky. Výsledkom je, že minulý mesiac klesol vývoz áut z krajiny medziročne až o 67 %. Aj export polovodičov sa v apríli výrazne znížil, medziročne o 19 %.
      Zo štatistík ďalej vyplýva, že najviac sa v apríli prepadol export do USA, a to medziročne o 23,3 %, zatiaľ čo do Európy sa znížil o 10,7 % a do Ázie klesol o 6,6 %.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies