Export švajčiarskych hodiniek v októbri klesol najstrmšie za 7 rokov

NETKY.SK • 22 November 2016, 12:07 • 2 min
Export švajčiarskych hodiniek v októbri klesol najstrmšie za 7 rokov

ZÜRICH - Export hodiniek, ktoré sú jedným z kľúčových vývozných artiklov švajčiarskej ekonomiky, v októbri klesol o 16 %, najstrmšie za sedem rokov. Dôvodom je slabý dopyt po luxusných hodinkách Rolex a Omega na takmer všetkých kľúčových trhoch. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na Federáciu švajčiarskych výrobcov hodiniek.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov federácie sa hodnota exportu hodiniek v októbri znížila medziročne o 16 % na 1,68 miliardy švajčiarskych frankov (1,57 miliardy eur). To je väčší pokles, než s akým počítali ekonómovia vzhľadom na fakt, že vlaňajší október bol pre hodinárov najslabším mesiacom roka.

 

Dopyt po hodinkách sa vytrvalo znižuje už 16 mesiacov v rade, najdlhšie za uplynulé dekády. To ohrozuje pracovné miesta v tomto odvetví švajčiarskej ekonomiky, ktoré v predchádzajúcich rokoch zažívalo naopak veľký rozmach vďaka bohatým Číňanom.

 

Firma Richemont už avizovala, že plánuje zrušiť vyše 200 pracovných miest vo svojej hodinárskej značke Vacheron Constantin.

 

Hodinári pritom očakávali oživenie dopytu v tomto 4. kvartáli a slabé októbrové výsledky sú pre nich sklamaním.

Za prvých 10 mesiacov roka klesol export hodiniek zo Švajčiarska o 11 %, pričom 13 z 15 kľúčových trhov zaznamenalo nižší odbyt. Najviac pritom klesol vývoz hodiniek do Hongkongu, medziročne o 22 %, čo je ale na druhej strane lepší výsledok ako v septembri, keď sa prepadol o 40 %.

 

Aj export švajčiarskych hodiniek do USA sa v októbri znížil o 17 %. Len export do Británie stúpol o 9 %, keďže slabá libra pomáha obchodníkom pritiahnuť do predajní viac klientov zo zahraničia.

 

(1 EUR = 1,0727 CHF)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies