Export šumivého vína z Británie dosiahol vlani rekord

NETKY.SK • 7 Január 2017, 11:42 • 2 min
Export šumivého vína z Británie dosiahol vlani rekord

LONDÝN - Británia nepatrí medzi tradičné vinárske regióny, napriek tomu produkcia tohto obľúbeného nápoja v krajine stúpa a vďaka oslabeniu libry rastie aj jeho export.

slovakia

left justify in out

V roku 2016 dosiahol vývoz šumivých vín z Británie rekord. Jeho výrobcovia si dali za cieľ zvýšiť ho do roku 2020 na desaťnásobok oproti roku 2015.

 

Británia vlani vyviezla šumivé vína až do 27 štátov sveta, čo je o 8 krajín viac ako rok predtým, uviedlo ministerstvo životného prostredia, ktoré má na starosti aj potraviny a vidiecke záležitosti.

 

Dopyt po šumivom víne z produkcie britských firiem stúpol aj na domácom trhu. Známy maloobchodný reťazec Marks & Spencer (M&S) zaznamenal vlani vo svojich britských obchodoch nárast predaja domácich šumivých vín až o 50 %.

 

Ak budú britskí vinári pokračovať takýmto tempom, podarí sa im dosiahnuť plánovaný nárast vývozu a pridať ďalšie krajiny na zoznam exportných trhov, skonštatovala ministerka životného prostredia Andrea Leadsomová.

 

Vinári v Spojenom kráľovstve by chceli do roku 2020 zvýšiť export na 2,5 milióna fliaš z 250.000 fliaš v roku 2015. Britské šumivé vína pochádzajú najmä z grófstiev Kent a Sussex, na juhovýchode Anglicka, kde je podobná kriedová pôda ako vo francúzskom regióne Champagne. Obe grófstva sa podieľajú zhruba 70 % na celkovej produkcii šumivých vín v Británii.

 

Britskí vinári vyvážajú svoju produkciu predovšetkým do USA, Japonska, na Taiwan a do Dubaja, ale tiež na francúzsky a taliansky trh.

 

Aj na domácom trhu sa zvyšuje dopyt po britských šumivých vínach. To signalizuje, že po brexite a prípadnom zavedení ciel, ktoré predražia dovoz, by britskí producenti mohli nahradiť import šumivých vín zo zahraničia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies