Export hodiniek zo Švajčiarska v auguste klesol, už 14. mesiac v rade

NETKY.SK • 20 September 2016, 10:40 • 2 min
Export hodiniek zo Švajčiarska v auguste klesol, už 14. mesiac v rade

ZÜRICH - Export hodiniek, ktoré sú jedným z kľúčových vývozných artiklov švajčiarskej ekonomiky, aj v auguste klesol, už 14. mesiac v rade.

slovakia

left justify in out

Dopyt po hodinkách slabne na mnohých významných trhoch, od Japonska cez USA po Európu. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.

 

Podľa údajov švajčiarskeho colného úradu a Federácie švajčiarskych výrobcov hodiniek sa hodnota exportu hodiniek v auguste 2016 znížila medziročne o 8,8 % na 1,4 miliardy švajčiarskych frankov (1,28 miliardy eur). Dôvodom tohto výrazného poklesu bol najmä menší záujme o hodinky z drahých kovov.

 

Spomedzi hlavných trhov pre švajčiarskych hodinárov, vývoz do Hongkongu, ktorý vytrvalo klesá už 18 mesiacov, sa aj v auguste znížil, a to o 29 %. A zlou správou pre švajčiarskych výrobcov je, že spomaľovanie predaja hodiniek sa rozšírilo z Ázie aj do USA a Európy.

 

Export švajčiarskych hodiniek do Japonska v auguste klesol o 27 %, do USA o 12 % a napríklad do Nemecka sa znížil o 15 %.

 

V rámci Ázie vzrástol vývoz hodiniek len do tzv. pevninskej Číny, a to o 29 %.

 

Jediným svetlým miestom v Európe pre švajčiarskych hodinárov sa v auguste stala Británia. Vývoz hodiniek do Spojeného kráľovstva vzrástol o 24 % po oslabení libry, ktoré láka zahraničných "nákupných" turistov.

 

(1 EUR = 1,0955 CHF)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies