Exporadcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna vypočúval FBI

NETKY.SK • 15 Február 2017, 06:58 • 2 min
Exporadcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna vypočúval FBI

WASHINGTON - Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vypočúval bývalého poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna ohľadom jeho výmeny informácií s vysokým ruským predstaviteľom.

slovakia

left justify in out

Podľa nemenovaného amerického činiteľa sa vypočúvanie odohralo v bližšie nešpecifikovaný deň po inaugurácii prezidenta USA Donalda Trumpa. Daný činiteľ bol oboznámený s vyšetrovaním, avšak nemal oprávnenie o tejto záležitosti hovoriť menovite a vyhlásenie poskytol pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

 

Bezprostredne nebolo známe, aké otázky kládol FBI Flynnovi, ani to, čo exporadca vyšetrovateľom počas vypočúvania povedal. O jeho vypočúvaní ako prvý napísal denník The New York Times.

 

Flynn bol prepustený zo svojej pozície v pondelok pre obavy, že klamal členom Trumpovej administratívy o svojich kontaktoch s ruským veľvyslancom v Spojených štátoch. Tlačový hovorca Bieleho domu Sean Spicer vyhlásil, že Flynnovo prepustenie bolo podnietené postupným "narušením" dôvery voči tomuto generálovi vo výslužbe.

 

Americké médiá v piatok napísali, že Flynn v rozpore so svojimi nedávnymi tvrdeniami vlani koncom decembra telefonicky hovoril s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom o nových sankciách voči Rusku, ktoré pripravoval vtedajší americký prezident Barack Obama.

 

Podľa denníka Washington Post sa spomínaný telefonát odohral v deň oznámenia sankcií voči Rusku v podobe vyhostenia ruských diplomatov z USA. V takom prípade by telefonát mohol byť vnímaný aj ako porušenie zákona.

 

Trump nominoval Flynna za svojho poradcu pre bezpečnostné otázky vo februári 2016. Jeho kontakty s Ruskom vzbudili pozornosť už počas volebnej kampane. Koncom roka 2015 sa Flynn zúčastnil na oslavách desiateho výročia vzniku prokremeľskej spravodajskej televízie RT, na ktorých sedel vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies