Exporadca Radičovej odmieta, že chcel úplatok za dotáciu Osrblia

NETKY.SK • 11 Február 2014, 12:24 • 2 min
Exporadca Radičovej odmieta, že chcel úplatok za dotáciu Osrblia

PEZINOK – Bývalý externý poradca expremiérky Ivety Radičovej pre hospodárstvo a investície Martin Novotný dnes na súde odmietol, že by niekedy žiadal úplatok alebo odmenu za vybavenie dotácie na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí.

slovakia

left justify in out

Úplatky podľa svojich slov nepýtal nikdy počas svojej kariéry. „Takéto správanie sa nepatrí k mojim praktikám,“ povedal Martin Novotný s tým, že takéto praktiky odmieta. Priznal, že poradil predstaviteľom Slovenského zväzu biatlonu, aby požiadali o oficiálne stretnutie s Ivetou Radičovou, keďže on im nevedel pomôcť s vybavením dotácie od ministerstva školstva. Stretnutie sa napokon oficiálnou cestou aj zorganizovalo a uskutočnilo, ale Martin Novotný na ňom nebol. „Do obsahu rozhovoru, ktorý sa tam uskutočnil, som nijako nezasahoval a s pani premiérkou som o tejto téme nikdy nehovoril,“ vyhlásil na súde. Stavebník areálu sa ho telefonicky pýtal, čo ďalej majú robiť po stretnutí s premiérkou, z ktorého boli nadšení, lebo dopadlo nad očakávanie dobre. Martin Novotný mu podľa vlastných slov povedal, že slušné by bolo poďakovať sa, ak to tak cítia.


Martin Novotný pred Špecializovaným trestným súdom čelí spolu s bývalým veľvyslancom v Keni Igorom L. obžalobe, že si za vybavenie 300-tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu areálu žiadali „desiatok“ - Igora L. zadržali počas policajnej akcie 29. júla 2011 pri preberaní 30 tisíc eur, a to v kancelárskych priestoroch Martina Novotného. Podľa žalobcu sľuboval Martin Novotný za úplatok aj vybavenie ďalšej 1,3 miliónovej dotácie od MŠ. Stavebník Peter Kňazík a sprostredkovateľ Pavol Prečuch sú už v kauze odsúdení – prijali trestný rozkaz, ktorým im sudca vymeral podmienečné tresty. Dvojica Martin Novotnýa Igor L. proti trestnému rozkazu podali odpor, takže musí byť hlavné pojednávanie. 

 

Martin Novotný sa obul do Kňazíka aj do spoluobžalovaného Igora L. Kňazík podľa neho zmenil počas vyšetrovania výpoveď - najprv tvrdil, že Martina Novotného ani nepozná, potom ho označil za hlavného hrdinu príbehu. Odmietol ale vzájomnú konfrontáciu. Aj Igor L. podľa Martina Novotného modifikoval výpovede – najprv tvrdil, že peniaze ponúkol Kňazík, potom povedal, že peniaze si žiadal sám. Neskôr vraj Igor L. tvrdil, že peniaze žiadali spoločne s Martinom Novotným a napokon, že ich žiadal len Martin N. „Ja týmto vyjadreniam už nerozumiem,“ povedal Martin Novotný. 

 

Martin Novotný sa ako poradca stretával s množstvom ľudí s rôznymi záujmami, neraz išlo aj o pridelenie alebo prehodnotenie dotácie. Spoluobžalovaného Igora L. spoznal po tom, ako mu exmanželka povedala, že spolužiačkin brat hľadá prácu. Igor L. vtedy na vlastnú žiadosť odchádzal z MZV. Martin Novotný mal nenaplnené kancelárske priestory, tak mu umožnil tam úradovať. Prácu pre neho vtedy nemal, ale hovorili o prípadnej budúcej spolupráci. S predstaviteľmi biatlonového zväzu sa Martin Novotný zoznámil na stretnutí, o ktoré ho požiadal bývalý švagor. Tam im poradil spomínané stretnutie s premiérkou, o všetkom oficiálne informoval kanceláriu Radičovej. Neskôr podľa jeho slov staviteľ často volával a zaujímal sa o ďalší postup okolo dotácie, naopak Martin Novotný sa už o to nezaujímal. Len pred plánovanou návštevou Radičovej v Osrblí si vyžiadal informácie z MŠ o postupe prípravy dotácie, ktorú aj dostal. 

 

V máji 2011 Martin Novotný stavebníkovi povedal, že už ho nemá kontaktovať a so všetkými vecami sa má obracať na Igora L.. Ten ho sporadicky informoval, že Kňazík intenzívne volá. Stavebník údajne hovorieval o problémoch, že si nevie rady, lebo zväz biatlonu si údajne podľa Kňazíka chcel z peňazí „uliať“ niečo pre seba. Teda, že by všetky prostriedky z dotácie neodovzdali Kňazíkovi, ale sami by rozhodli, čo s nimi urobia. Martin Novotný 14. júla 2011 opustil Slovensko, o pracovné veci sa už nezaujímal, odcestoval na dovolenku do USA. Vrátil sa 17. augusta 2011, keď ho zadržali a obvinili. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies