Expolicajtovi po odvolaní sprísnili trest

NETKY.SK • 16 Október 2014, 14:43 • 2 min
Expolicajtovi po odvolaní sprísnili trest

BANSKÁ BYSTRICA - Nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere 13 rokov uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre expolicajta Miroslava Jacka.

slovakia

left justify in out

Tým o rok sprísnil trest, ktorý bývalému kukláčovi v kauze násilných ozbrojených lúpeží u rodičov bývalého futbalového reprezentanta Vratislava Greška v Tajove a u banskobystrického advokáta Jána Smetanu uložil v obnovenom konaní prvostupňový súd. Odvolací senát odsúdil Jacka aj na zaplatenie peňažného trestu sedemtisíc eur. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné. Prokurátorka generálnej prokuratúry vyslovila je s verdiktom spokojná.

Jacka a jeho kolegu Róberta Petluša odsúdili v roku 2009 za lúpežné prepadnutia rodičov futbalistu Vratislava Greška a rodiny banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Jacka vtedy poslali súdy do väzenia na trinásť rokov. V obnovenom konaní, súvisiacom s nálezom Ústavného súdu SR o protiústavnosti upravovať spodnú hranicu sadzby pri ukladaní trestu za viac skutkov podľa sprísňujúcej, tzv. asperačnej zásady, prvostupňový súd v júli znížil pôvodný trest pre Jacka o jeden rok. Voči tomu sa odvolal prokurátor generálnej prokuratúry i odsúdený expolicajt. Odvolací senát vyhovel iba žalobcovi. 

 

Bývalí banskobystrickí policajti, kukláč Jacko a vyšetrovateľ Róbert Petluš, aj s bývalým trenčianskym kukláčom Jurajom Roszíkom v marci 2004 prepadli, zbili a okradli rodičov futbalistu Vratislava Greška v Tajove pri Banskej Bystrici. Vo februári 2005 prepadli, zbili a okradli rodinu banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Pokus lúpeže spáchal policajný gang v decembri 2004 v Kalnej nad Hronom. 

 

Roszíka, ktorý sa podieľal aj na vražednom útoku na podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky, v tomto prípade nesúdili. K útoku na Kubašiaka i k lúpežiam sa priznal a s prokurátorom sa dohodol na treste 8,5 roka väzenia a pokute 1 659,69 eura. V prípade lúpeží vystupoval ako korunný svedok obžaloby, rovnako ako v kauze Kubašiakovej vraždy. Expolicajt Petluš, ktorého okrem lúpeží s Jackom odsúdili aj za vraždu Jána Kubašiaka z Polomky, dostal trest 25 rokov odňatia slobody. 

 

Jacko na obnovenom súdnom pojednávaní požiadal o vylúčenie médií a senát banskobystrického okresného súdu mu vyhovel. Rovnaký návrh predložil exkukláč i na odvolacom konaní, ale senát krajského súdu ho zamietol ako neodôvodnený. Predseda senátu podotkol, že prerokúvaná kauza sa netýka žiadneho tajomstva ani maloletých osôb. Jacko svoj návrh na vylúčenie médií vysvetlil článkami v istom týždenníku, ktoré ublížili jeho osobe. Vyhlásil tiež, že vo väzení trpel ponižovaním spoluväzňov a istý čas musel stráviť aj na samotke. 

 

V odvolaní sa Jacko dožadoval miernejšieho trestu a tvrdil, že útok na poškodených Greškovcov a Smetanovcov bol brutálny, ale on sa na tom nepodieľal. Jeho tvrdenie, že tým brutálnym bol komplic Roszík, odvolací senát neprijal s konštatovaním, že konanie útočníkov bolo spoločné. Predseda senátu označil trest za zákonný a podotkol, že v prvom konaní chýbalo odvolanie prokurátora. V opačnom prípade by bol trest vyšší. Jacko doteraz nezaplatil peňažný trest sedemtisíc eur a prvostupňový súd mu ho premení na ďalší rok väzenia. Jacko sa domáhal i preradenia do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia, ale nepochodil. Podľa vyjadrenia väznice, kde si odpykáva uložený trest, sa Jacko stavia k trestnej činnosti nekriticky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies