Expolicajt Ľuboš Tiefenbach sudkyni: Spolu sme venčili psov, teraz sa mi mstíte

NETKY.SK • 31 Január 2017, 10:50 • 2 min
Expolicajt Ľuboš Tiefenbach sudkyni: Spolu sme venčili psov, teraz sa mi mstíte

BRATISLAVA - Ďalšiu námietku zaujatosti vzniesol dnes obžalovaný bývalý policajt Ľuboš Tiefenbach voči sudkyni Okresného súdu Bratislava V.

slovakia

left justify in out

„V období rokov 2005 až 2008 sme spolu venčili psov na ulici Legionárskej, potom sme si sadli do Vášho vozidla a mali sme dôverný rozhovor...V tej dobe ste boli príjemná žena, teraz sa mi mstíte," vyhlásil pred súdom Ľuboš Tiefenbach. Námietku proti zaujatosti sudkyne obžalovaný vzniesol už v júni minulého roku, Krajský súd v Bratislave mu ale nedal za pravdu.

 

Sudkyňa zároveň sama namietla svoju zaujatosť v prípade, aj keď skonštatovala, že zo strany obžalovaného ide len o snahu naťahovať konanie. Pripustila, že sa v minulosti poznali, keďže pracoval ako policajt a prichádzali tak do styku na pôde súdov. „Poznám Vás, prišlo k stretnutiam na pôde súdov, kde ste vystupoval ako svedok. Nespomínam si, či sme sa stretli súkromne," povedala samosudkyňa Iveta Willantová. Sudkyňa takisto už predtým konštatovala svoju možnú zaujatosť, pričom zdôraznila, že príčinou bolo nepriateľské vystupovanie obžalovaného voči nej. „Osočujete ma, hraničí to s protiprávnym konaním," povedala na adresu obžalovaného. Ako však zdôraznila, bola to ona, kto ho v roku 2014 prepustil z väzby, čo by nemusela urobiť, ak by bola skutočne zaujatá. Pojednávanie bolo odročené na neurčito, aby sa súd vysporiadal s námietkami.

 

Ako Ľuboš Tiefenbach povedal po odročení pojednávania novinárom, sudkyňa permanentne odmieta návrhy na doplnenie dokazovania z jeho strany. V minulom roku napríklad navrhoval predvolať poslanca parlamentu Ľubomíra Galka, ktorý pre jeho prípad zvolal v roku 2014 zasadnutie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Ľuboš Tiefenbach dnes Galka verejne vyzval, aby sa mu ospravedlnil za to, že ho očiernil. Zároveň by sa podľa neho mal venovať situácii v jeho domovskej Stupave, kde je veľký problém s predajom drog. Taktiež verejne vyzval ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby reagoval na jeho sťažnosť proti nezákonnému prepusteniu z Policajného zboru SR.

 

Ľuboš Tiefenbach, ako aj jeho obhajca, argumentujú nezákonnosťou celého procesu, keďže sú podľa nich proti obžalovanému zaujaté všetky bratislavské okresné prokuratúry, pričom sťažnosťou o zaujatosti sa podľa nich súd nezaoberal. Ľuboš Tiefenbach sa tiež odvoláva na verdikt senátu Najvyššieho súdu SR z roku 2015, ktorý označil inšpekčnú službu ministerstva vnútra za nezákonnú. Iný senát NS SR však následne rozhodol inak a zákonnosť inšpekcie potvrdilo aj zjednocujúce stanovisko Najvyššieho súdu SR. Ľuboš Tiefenbach taktiež vyhlásil, že šancu na spravodlivý a zákonný proces má len pred súdom v inom kraji, keďže v bratislavskom ho ako bývalého policajta, ktorý predviedol množstvo obvinených, poznajú na každom súde. „Som nevinný a svoju nevinu dokážem v konaní, ktoré bude procesne zákonné," dodal.

 

Bývalý policajt čelí obžalobe z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody, ktorých sa podľa prokuratúry dopustil počas zásahu proti vodičke v priebehu cestnej kontroly v októbri 2014.

 

Na internete sa vtedy objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke Marte Bartlovej fyzické donucovacie prostriedky, tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané. Preto teraz už expolicajt čelí obžalobe z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a tiež z obmedzovania osobnej slobody. Dôvodom zákroku podľa obžalovaného bolo, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky Mária, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdia, že celý zákrok bol nevyprovokovaný a agresívne sa k nim, naopak, správal obžalovaný. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre bezpečnosť a obranu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies