FOTO Známy Expolicajt Ľuboš Tiefenbach na súde: Navrhuje ako svedka predvolať poslanca Galka

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 14:35 • 2 min
FOTO Známy Expolicajt Ľuboš Tiefenbach na súde: Navrhuje ako svedka predvolať poslanca Galka

BRATISLAVA – Na Okresnom súde Bratislava V dnes pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade expolicajta Ľuboša Tiefenbach.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný tu dnes okrem iného navrhol vypočuť ako svedka poslanca Ľubomíra Galka, priamo na pojednávaní podal trestné oznámenie pre krivú výpoveď a krivé obvinenie na poškodené ženy a jednému zo svedkov, ktorý na chodbe súdu poskytoval rozhovor médiám, oznámil, že na neho podá trestné oznámenie pre ohováranie.

 

„Pretože ten to celé začal. Údajne ho tieto dve dámy (poškodené – pozn. red.) mali navštíviť a mali to s ním riešiť. Zvolal branno–bezpečnostný výbor, aby ma odvolali a suspendovali,“ vysvetľoval obžalovaný expolicajt, prečo navrhuje predvolať Galka ako svedka.

 

Prokurátor však s výsluchom poslanca nesúhlasí. „Nie je predmetom obžaloby, akým spôsobom sa orgány činné v trestnom konaní dozvedeli o skutku,“ zareagoval.

 

Na súde dnes vypovedali traja svedkovia, z toho dvaja príslušníci Policajného zboru (PZ).

 

Prvý zo svedkov pracoval v deň, keď sa skutok mal stať, ako zástupca veliteľa čaty Pohotovostnej motorizovanej jednotky. Cez vysielačku sa dozvedel, že jeho kolegovia budú na obvodné oddelenie PZ predvádzať ženu, voči ktorej boli použité donucovacie prostriedky. Po príchode na miesto však zistil, že táto osoba už bola prepustená. Použitie donucovacích prostriedkov vyhodnotil ako oprávnené. Vychádzal však len z ústnej konzultácie s policajnou hliadkou a ich písomného úradného záznamu. „Nikto nepodával sťažnosť, osoba tam nebola, nemal som dôvod donucovacie prostriedky vyhodnotiť ako neoprávnené,“ uviedol okrem iného svedok.

 

Druhým z vypočúvaných svedkov bol priateľ jednej z poškodených žien. Keď ženy polícia zadržala, išiel na policajné oddelenie, aby zistil, čo sa deje a situáciu riešil. Obžalovaný expolicajt mu mal povedať, že zadržané ženy boli drzé, strkali do neho a nechceli predložiť doklady. „Ja som mu povedal, že dajme to dohromady. On sa obával, že podajú trestné oznámenie. Ja som sa zaručil, že to nebude,“ vypovedal svedok na súde.

 

Svedok okrem iného taktiež vypovedal, že obžalovaný mal ešte pred samotným skutkom mladšiu zo žien pozývať na kávu a pýtať si jej telefónne číslo, čo ona odmietla. Práve ego expolicajta mohlo byť podľa neho príčinou, prečo auto oboch žien potom zastavil.

 

Obžalovaný označil jeho výpoveď za účelové klamstvo a zvažuje podanie trestného oznámenia pre ohovárania.

Tretím zo svedkov bol policajt z obvodného oddelenia v Petržalke, kde boli ženy predvedené. Podľa jeho slov, ak si dobre pamätá, mala byť predvedená len jedna žena, ktorú po vykonaní potrebných úkonov prepustili. Podľa neho kričala a správala sa agresívne.

 

Súd odročil pojednávanie na 30. júna tohto roka.

 

Ľuboša Tiefenbacha obvinili v roku 2014 po tom, ako sa na verejnosti objavilo video z cestnej kontroly na Dolnozemskej ulici v bratislavskej Petržalke z októbra 2014, počas ktorej sa mal k vodičke auta správať v rozpore so zákonom.

 

Prokurátor podal obžalobu na bývalého policajta v máji minulého roka pre trestný čin obmedzovania osobnej slobody v súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Pri týchto trestných činoch stanovuje trestný zákon trest odňatia slobody na tri až osem rokov pri obmedzovaní osobnej slobody a dva až päť rokov v prípade zneužívania právomoci verejného činiteľa.

 

Vtedajšieho príslušníka pohotovostnej motorizovanej jednotky Ľuboša Tiefenbacha prepustili z Policajného zboru 19. decembra 2014.

 

Obžalovaný svoju vinu odmieta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies