Expolicajt dostal za vraždu manželov 23 rokov!

NETKY.SK • 15 Január 2014, 14:17 • 2 min
Expolicajt dostal za vraždu manželov 23 rokov!

BANSKÁ BYSTRICA - Trest odňatia slobody na 23 rokov a štyri mesiace za vraždu manželov z Veľkej Lehoty pri Žarnovici uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 40-ročného expolicajta Jozefa Hrádela.

slovakia

left justify in out

Súd vyhovel prokurátorovi, ktorý prvostupňový trest 20 rokov väzenia považoval za neadekvátny konaniu vraha. Predseda senátu hneď aj nariadil výkon trestu. Bývalý dôstojník polície býval v Nitre a do odchodu do výsluhového dôchodku 1. januára 2009 pôsobil na Úrade na ochranu ústavných činiteľov. Mal prezývku Kosatka a považovali ho za človeka neagresívneho, ktorý veci rieši profesionálne. Vo Veľkej Lehote kúpil rodinný dom, ktorý využíval na rekreačné bývanie. Zavraždení boli jeho susedia, s ktorými došiel do sporu pre spoločnú prístupovú cestu. Na návrh nebohých sa malo o tom v marci začať súdne konanie. V tejto veci ich Hrádel navštívil 13. februára 2013 večer. Pri výmene názorov expolicajt najprv napadol 67-ročnú Annu Š., ktorú hrdúsil a udrel tak, že spadla na zem. Do ležiacej ženy potom najmenej dva razy strelil. V útoku pokračoval na jej 66-ročného manžela Milana, ktorého tvrdým predmetom udrel opakovane po hlave a po páde na zem do neho najmenej štyri razy strelil z pištole kalibru 7,65 milimetrov. Následne telá obetí odtiahol do kotolne, kde ich pomocou noža, sekery a pílky rozštvrtil, vybral orgány, oddelil končatiny od trupu. Časti tiel vložil do igelitových vriec a autom odviezol a zbavil sa ich na rôznych miestach. Hlavy, torzo hrudníka spolu s panvou a ďalšími časťami tela uložil do mäsiarskych prepraviek a plechovej nádoby. Tie sa potom našli v miestnosti pre dobytok pri domovej prehliadke jeho obydlia. Časti tiel s vražednou zbraňou údajne hodil do Dunaja. 

Obžalovali ho z obzvlášť závažného zločinu vraždy surovým spôsobom na chránených osobách vyššieho veku. Hrádel bol poľovníkom a našli u neho legálne držané rôzne strelné zbrane. Išlo o štyri pištole, dve poľovnícke pušky, malokalibrovku a dve hlavne. 

Spôsob vraždy a následné rozštvrtenie obetí nemá obdoby na Slovensku. Doživotný trest odňatia slobody v tejto súvislosti prokurátor nenavrhoval, lebo neboli splnené podmienky na jeho uloženie. V odvolaní však požadoval trest 25 rokov s tým, že poľahčujúce a priťažujúce okolnosti sú v rovnováhe. Odvolací súd sprísnil pre Hrádela trest, ale na 23 rokov a štyri mesiace, čo je horná hranica sadzby. Odvolací súd totiž zistil, že v prospech Hrádela sú dve poľahčujúce okolnosti. Ide o jeho doteraz bezúhonný život, priznanie a oľutovanie. Aj na odvolacom konaní Hrádel zopakoval slová ľútosti a vyhlásil, že je to jediný exces, ktorý ho bude trápiť do konca života. 

Obhajca Jaroslav Klátik po vyhlásení rozsudku pre médiá uviedol, že trest je podľa neho prísny a zvážia možnosť podať mimoriadny opravný prostriedok. Naopak, príbuzní obetí spokojní neboli, pretože očakávali doživotie. 
Podľa znalcov Jozef Hrádel nebol a nie je duševne chorý. Agresivitu nemá vrodenú a trest pre neho bude skôr represívny, ako prevýchovný, ale možnosť nápravy znalci pripustili. Podobné agresívne konanie v budúcnosti pri záťažovej situácii znalci nevylúčili. Expolicajt má v sebe latentné prvky agresie, ale s vekom sa môže tendencia ovládať svoje konanie zlepšovať. Spúšťacím mechanizmom útoku na zavraždených bol spor s nimi, pretože ho neriešili podľa jeho predstáv. 

Prokurátor namietal i skutočnosť, že prvostupňový súd nevyhovel návrhu na vyplatenie náhrady za nemajetkovú psychickú ujmu pozostalým v sume dvestotisíc eur. Krajský súd mu vyhovel a Hrádelovi uložil povinnosť okrem pohrebných trov zaplatiť pozostalým 120 tisíc eur ako nemajetkovú ujmu. So zvyškom nárokov ich odkázal na občianske súdne konanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies