Explózie v Číne: Počet obetí sa zvýšil na 50, v troskách našli živého hasiča (19)

NETKY.SK • 14 August 2015, 18:17 • 2 min
Explózie v Číne: Počet obetí sa zvýšil na 50, v troskách našli živého hasiča (19)

PEKING - Najmenej 50 mŕtvych a viac ako 700 zranených, vrátane vyše 70 v kritickom stave, to je aktualizovaná bilancia mohutných výbuchov, ktoré otriasli v stredu priemyselnou časťou prístavného mesta Tchien-ťin na severovýchode Číny.

slovakia

left justify in out

Medzi desiatkami nezvestných sú aj viac ako dve desiatky aktérov záchranných prác. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestne úrady, ako aj tlačové agentúry APA, DPA a AP.

 

Okrem smutných správ prišla z miesta výbuchu aj jedna dobrá. Asi 32 hodín po výbuchu našli v troskách budovy živého 19-ročného hasiča. Záchranári ho lokalizovali približne o siedmej ráno miestneho času (01:00 SEČ).

 

img


Katastrofu spôsobil požiar, ktorý vypukol v jednom z prístavných skladov, v ktorom boli nebezpečné chemikálie. Keď na miesto dorazili alarmovaní hasiči, došlo k viacerým výbuchom, ktoré si vyžiadali životy najmenej 12 požiarnikov.

 

 

Plamene sa následne rozšírili na ďalšie skladové priestory, v ktorých došlo k ďalším explóziám. Tie boli tak silné, že ich registrovalo aj národné seizmologické centrum. Tlakovú vlnu pocítili obyvatelia v okruhu niekoľkých kilometrov.

 

Požiar v lokalite je podľa dnešných informácií čínskych štátnych médií medzičasom pod kontrolou, avšak úplne uhasiť sa ho zatiaľ nepodarilo. Na mieste zasahovalo viac ako 100 hasičských vozidiel a celkove vyše tisícovky ľudí.

 


Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe, avšak aj najvyšší čínsky predstaviteľ, prezident Si Ťin-pching ubezpečil, že okolnosti, ktoré viedli k nešťastiu, detailne preskúmajú a zodpovedných prísne potrestajú.


Manažérov firmy, v ktorej skladových priestoroch došlo k prvým explóziám, medzičasom zadržali a vypočuli.
Stovky Číňanov ponúkli spontánne pomoc v podobe darovania krvi.

 


Tchien-ťin s 15 miliónmi obyvateľov je jedným z najväčších čínskych miest. Leží približne 120 kilometrov východne od Pekingu na pobreží Pochajského mora. S metropolou krajiny ho spája moderná rýchlovlaková trať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies