Explózia v nemeckom priemyselnom parku má najmenej dve obete. Päť osôb je naďalej nezvestných

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 19:57 • 2 min
Explózia v nemeckom priemyselnom parku má najmenej dve obete. Päť osôb je naďalej nezvestných

BERLÍN - Na nájdenie piatich nezvestných po utorkovej explózii v priemyselnom parku v nemeckom meste Leverkusen nažive je malá nádej.

slovakia

left justify in out

Pri nešťastí v priemyselnom parku, kde sa nachádzajú chemické závody, zomreli najmenej dvaja ľudia a ďalších 31 utrpelo zranenia.

 

Päť osôb je stále nezvestných
Výbuch v priemyselnom parku Chempark, približne 20 kilometrov severne od Kolína nad Rýnom, nastal v skladovacích nádržiach pre rozpúšťadlá. S následným požiarom hasiči bojovali takmer štyri hodiny.

„Včerajšie udalosti nás všetkých šokovali,“ konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Currenta Frank Hyldmar, ktorá priemyselný park prevádzkuje.

 

img

 

„Najmenej dvaja ľudia prišli o život. Päť je v súčasnosti stále nezvestných. Už nemáme veľkú nádej, že by sme ich našli živých,“ uviedol. Doplnil, že jedna osoba z 31 zranených je naďalej v ohrození života.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Výbuch v nemeckom priemyselnom parku má prvú obeť! Štyri osoby sú nezvestné

 

Hrozí kontaminácia okolia
Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa a polícia predpokladá, že by mohli začať vyšetrovanie v najbližších dňoch.

Predstavitelia Leverkusenu tiež ľudí upozornili, aby v najbližších dňoch nenechávali deti hrať sa vonku, nepoužívali vonkajšie bazény a nejedli ovocie a zeleninu zo svojich záhrad, pretože odborníci budú až o niekoľko dní schopní určiť, aké toxické boli sadze z výbuchu.

 

img


Podľa úradu životného prostredia spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa Leverkusen nachádza, obsahoval dym po explózii dioxín, polychlórovaný bifenyl a zlúčeniny furánu. Ako však v stredu informovali, nedokážu zatiaľ povedať, aká vysoká bola ich koncentrácia.

Meranie znečistenia podľa spoločnosti Currenta dosiaľ v ovzduší nezachytilo zvýšené hladiny nebezpečných látok.

Leverkusen je sídlom spoločnosti Bayer, ktorá je jednou z najväčších chemických firiem v Nemecku. Mesto, ktoré susedí s Kolínom nad Rýnom, má približne 163-tisíc obyvateľov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies