Experti zo skupiny FTAF radia, ako finančne znefunkčniť Islamský štát

NETKY.SK • 27 Február 2015, 17:17 • 2 min
Experti zo skupiny FTAF radia, ako finančne znefunkčniť Islamský štát

BRUSEL - Skupina medzinárodných odborníkov v dnes vydanej správe upozornila, že moslimská radikálna skupina bojovníkov známa ako Islamský štát (IS) by musela aj naďalej rozširovať územia, ktoré sa jej podarilo dostať pod kontrolu v Iraku a Sýrii, aby bola finančne životaschopná.

slovakia

left justify in out

O správe skupiny známej ako Financial Action Task Force (FATF), ktorá zastrešuje vládnych úradníkov z krajín celého sveta, ktorí sa špecializujú na oblasť boja proti praniu špinavých peňazí, informovali tlačové agentúry Reuters a AP.
     

FATF tvrdí, že životaschopnosť Islamského štátu bude klesať, ak sa radikálnej skupine nepodarí rozšíriť svoj vplyv na ďalšie územia a dostať sa k ďalším zdrojom.
     

"V záujme zachovania úrovne výdavkov a finančného riadenia v oblastiach, v ktorých Islamský štát pôsobí, musí byť schopný dobyť ďalšie územia, aby mohol využívať tamojšie zdroje," uvádza sa v dokumente FATF. Skupina expertov upozornila na skutočnosť, že IS už teraz musí vynakladať veľké množstvo peňazí, aby bol schopný spravovať dobyté oblasti, pričom obdobie finančnej sebestačnosti sa kráti.
     

Podľa správy FATF predstavitelia Islamského štátu získali veľké množstvá peňazí kontrolou ropných polí a tiež v dôsledku trestnej činnosti, najmä vylúpením bánk, fariem a usadlostí na dobytých územiach. K tomu treba pridať zisky z výkupného za únosy ľudí, ale aj dary a finančné donácie zo zahraničia.
     

"Odrezanie IS od týchto zdrojov príjmov je pre medzinárodné spoločenstvo výzvou aj príležitosťou, ako poraziť túto teroristickú organizáciu," uvádza sa v správe FATF.
     

Likvidácia finančných zdrojov IS je jedným z aspektov vojenskej kampane medzinárodnej koalície štátov pod vedením USA. Aktivity koalície, na ktorých sa zúčastňuje viacero členských štátov EÚ, siahajú od náletov a ozbrojených útokov na vybrané ciele IS až po operácie finančného charakteru a vyrovnávanie účinkov radikálnej moslimskej propagandy.
     

Experti z FTAF konštatovali, že letecké údery spojencov na strategické ropné ciele, ako aj svetový pokles cien ropy viedli k "významnému zníženiu" príjmov Islamského štátu.
     

K tejto situácii najnovšie prispeli aj kurdské ozbrojené sily péšmarga. Pred troma dňami ovládli dôležitú zásobovaciu trasu, ktorú využívali militanti IS v severnom Iraku na prevoz zásob medzi druhým najväčším irackým mestom Mosulom, ktoré kontrolujú od vlaňajšieho júna, a Sýriou.
     

Skupina FTAF upozornila, že treba rozbiť sieť výrobcov, sprostredkovateľov a kupujúcich ropných produktov z dobytých území, prípadne zablokovať ich zásobovacie trasy. Zároveň vyzvala vlády štátov zapojených do boja proti IS, aby prejavili viac úsilia v boji proti online financovaniu džihádistov zo zahraničia a proti iným podobným metódam cezhraničných finančných donácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies