Experti varovali pred budúcou hrozbou obrovských cunami

NETKY.SK • 2 Apríl 2012, 06:41 • 2 min
 Experti varovali pred budúcou hrozbou obrovských cunami

Experti varovali pred budúcou hrozbou obrovských cunami - Svet Nové odhady potenciálnych dôsledkov zemetrasení pri západnom pobreží Japonska ukazujú, že veľkú časť regiónu by mohli zaplaviť prívalové vlny cunami s výškou viac než 20 metrov. Informovali o

slovakia

left justify in out

img

Nové odhady potenciálnych dôsledkov zemetrasení pri západnom pobreží Japonska ukazujú, že veľkú časť regiónu by mohli zaplaviť prívalové vlny cunami s výškou viac než 20 metrov. Informovali o tom dnes japonské médiá.
      Cunami vyvolané zemetrasením s magnitúdou 9,0 v podmorskom zlome, ktorý sa tiahne východne od hlavného japonského ostrova Honšu k južnému ostrovu Kjúšu, mohli v najvyššom bode prevýšiť 34 metrov, vyplýva zo správy skupiny odborníkov, ktorej vypracovanie zadala vláda.
      Predošlý odhad z roku 2003 predpokladal možnú maximálnu výšku takéhoto cunami na menej než 20 metrov. Revidovaný odhad vychádza z nového výskumu po mohutnom zemetrasení a ničivých vlnách cunami z marca minulého roka.
      Štúdia tiež dospela k záveru, že dôsledky prípadného silného zemetrasenia na japonskú metropolu Tokio by boli ničivejšie, než sa dosiaľ predpokladalo. Dôvodom je zistenie, že tektonické dosky v potenciálnom ohnisku zemetrasenia sú o desať kilometrov užšie.
      Japonská vláda podľa vlaňajšej správy odhaduje, že v severnej časti Tokijského zálivu môže v najbližších troch desaťročiach dôjsť až so 70-percentnou pravdepodobnosťou k zemetraseniu s magnitúdou na úrovni 7,3. Podľa príslušnej štúdie by si vyžiadalo asi 11.000 obetí na životoch a 850.000 zničených budov.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies