Experti v Sýrii skontrolujú 20 miest

NETKY.SK • 9 Október 2013, 16:06 • 2 min
Experti v Sýrii skontrolujú 20 miest

HAAG — Šéf Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) uviedol, že ich tím musí v rámci medzinárodnej misie na zničenie chemického arzenálu v Sýrii navštíviť viac než 20 miest.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na niektorých bude predtým potrebné vyrokovať prímerie, aby tam inšpektori mohli bezpečne pracovať. Vo svojom prvom verejnom vyjadrení o misii generálny riaditeľ OPCW Ahmet Uzumcu v stredu povedal, že inšpektori doteraz preskúmali jedno miesto a pripravujú sa navštíviť ďalšie. Experti pre chemické odzbrojenie dorazili do Sýrie minulý týždeň a už dozerali na prvé štádiá ničenia sýrskeho chemického arzenálu. Do krajiny tiež smeruje druhý tím, ktorý má súčasnú misiu posilniť.

Úlohou spoločnej misie OSN a OPCW je zlikvidovať sýrske chemické zbrane do polovice roku 2014 v súlade s nedávno prijatou rezolúciou BR OSN. OPCW poskytla misii zbrojných expertov a OSN má na starosti logistiku, komunikáciu a bezpečnosť. Experti už začali s likvidáciou raketových hlavíc, leteckých chemických bômb a výrobných zariadení, pričom tieto majú byť zničené do 1. novembra. Potom až do júna bude prebiehať prevoz a likvidácia nebezpečných chemikálií. Zásoby si krajina vytvorila v priebehu desaťročí a rozmiestnila ich na viaceré miesta v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona