Experti v Bratislave diskutujú o lepšej regulácii

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 14:36 • 2 min
Experti v Bratislave diskutujú o lepšej regulácii

BRATISLAVA – Proces prijímania regulácie na Slovensku musí byť nastavený tak, aby bolo možné v budúcnosti flexibilne reagovať na inovácie.

slovakia

left justify in out

Lepšia regulácia bude aj prioritou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Uviedla to Zuzana Nehajová z Ministerstva hospodárstva (MH) SR počas dnešného stretnutia riaditeľov a expertov pre lepšiu reguláciu v Bratislave. Podnikatelia nový prístup vítajú, chýba im však poverená osoba vo vláde a nezávislá kontrola.

 

Lepšia regulácia tvorí podľa generálnej riaditeľky sekcie podnikateľského prostredia a inovácií MH SR základ pre akúkoľvek inováciu. "Pretože v prípade, že podniky nie sú schopné zaoberať sa inováciou, ale musia riešiť každodenné problémy s administratívnou záťažou, nikdy nebudú schopné rozvíjať tie idey tak, ako by mohli," domnieva sa Nehajová.

 

Ako dodala, lepšia regulácia neznamená vždy menej regulácie. Príkladom je slovenský Aeromobil či Hyperloop, ktoré si podľa nej vyžadujú viac regulácie, no musí byť flexibilná. "Nestačí nám spraviť len analýzu súčasnej regulácie, pretože o päť rokov môže prísť inovácia, ktorú nikto z nás nepredvída. My potrebujeme mať proces prijímania regulácie nastavený tak, aby sme boli schopní flexibilne zareagovať," zdôraznila šéfka rezortnej sekcie.

 

Snahou ministerstva je zlepšovať a zjednodušovať legislatívne prostredie, ale aj znižovať administratívne zaťaženie predovšetkým pre malé a stredné podniky. Nehajová pripomenula, že už niekoľko mesiacov na tento účel slúži proces posudzovania vplyvov (RIA). Od októbra funguje pri MH stála pracovná komisia, ktorej členmi sú aj zástupcovia podnikateľov.

 

Prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec upozornil, že Slovensko oproti okolitým krajinám z hľadiska regulačného prostredia výrazne zaostáva. "Regulačné, legislatívne a administratívne zaťaženie podnikania neustále narastá a zatiaľ sa ho nepodarilo dostať pod kontrolu. Čím je toto zaťaženie vyššie, tým je nižšia konkurencieschopnosť slovenských podnikateľov na medzinárodnom trhu," povedal pre TASR.

 

ZPS podľa neho dlhodobo žiada, aby sa zníženie nákladov na podnikanie stalo jednou z najväčších priorít vlády. Pozitívne zmeny avizuje kabinet vo svojom programovom vyhlásení. "Chýba tam však inštitucionálny rámec. Chýba jasné pomenovanie, kto vo vláde bude za tento cieľ zodpovedný, kto ponesie zodpovednosť v prípade, že sa tento cieľ nesplní a chýba aj nastavenie systému nezávislej kontroly úsilia vlády v tejto oblasti," priblížil prezident združenia.

 

Tak, ako existuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pre sféru verejných financií, rovnako by podnikatelia privítali radu, ktorá by monitorovala pokrok vlády v oblasti znižovania regulačného zaťaženia. Oravec na druhej strane ocenil novú metodiku pre prijímanie legislatívy a vytvorenie komisie, vďaka čomu majú podnikatelia väčšie možnosti pripomienkovania zákonov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona