Experti spochybnili správu, že nórsky masový vrah je duševne chorý

NETKY.SK • 6 Január 2012, 09:44 • 2 min
Experti spochybnili správu, že nórsky masový vrah je duševne chorý

Experti spochybnili správu, že nórsky masový vrah je duševne chorý

slovakia

left justify in out

img

Nór Behring Breivik, ktorý sa priznal k najhoršiemu masakru v Nórsku od skončenia druhej svetovej vojny, nie je podľa vyjadrenia troch psychológov a jedného psychiatra psychotický. Ich názor je v rozpore s posudkom označujúcim ho za duševne chorého, ktorý v novembri vypracovali dvaja súdni psychiatri. Dospeli k záveru, že potrebuje mentálnu starostlivosť, a nie väzenie.
Druhý kanál nórskej televízie (TV2) dnes oznámil, že Breivik podľa uvedených expertov nepatrí na psychiatrické oddelenie, ale do väzenia. Názor expertov si vyžiadalo väzenie po tom, ako bol Breivik vyhlásený za paranoidného schizofrenika, aby zistilo, akú starostlivosť bude potrebovať počas pobytu vo väzbe pred procesom.
Ich závery kontrastujú so zistením z 29. novembra, podľa ktorého bol Breivik nepríčetný dňa 22. júla, keď pri bombovom útoku a streľbe zabil 77 ľudí. 
Prokurátor Svein Holden povedal vo vysielaní TV2, že novú informáciu o jeho duševnom stave postúpia príslušnému súdu v Oslo tento týždeň. Nie je jasné, ako bude súd reagovať.
Právnici zastupujúci obete Breivika dnes povedali, že požiadajú o nové posúdenie jeho duševného stavu. Súd stanovil lehotu do štvrtka, do ktorej majú zúčastnené strany procesu podať svoje žiadosti. Súd o nich rozhodne do polovice januára.
Tím psychiatrov, ktorý sledoval Breivika vo väzení, dospel k záveru, že nie je schizofrenik. "Tento tím ho sledoval dlhý čas a počas dlhšieho obdobia ako súdom menovaní experti," uviedla právna zástupkyňa obetí Mette Yvonne Larsenová v online vydaní novín VG. Je jedným z 10 právnikov, ktorí požadujú nový posudok.
Sedemčlenný panel psychiatrov a psychológov nórskej rady súdneho lekárstva minulý mesiac podporil závery súdnych lekárov.
Samotný Breivik nechce znova absolvovať hodnotenia svojho duševného zdravia, povedal jeho obhajca.

Zdroj: TASR/DPA, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies