Experti prišli na to, že sa recykluje ani nie desatina surovín. Obehové hospodárstvo je cesta ako si zachrániť planétu

NETKY.SK • 30 Január 2018, 08:35 • 2 min
Experti prišli na to, že sa recykluje ani nie desatina surovín. Obehové hospodárstvo je cesta ako si zachrániť planétu

DAVOS – Think-tank Circle Ekonomy predstavil vo Švajčiarsku svoj výskum. V jeho záverečnej správe sa uvádza, že ak by sa naplno nabehlo na obehovú ekonomiku, emisie skleníkových plynov by sa znížili až o jednu štvrtinu. Informoval francúzsky denník La Trubune.

slovakia

left justify in out

V tejto správe sa uvádza, že v roku 2015 sa z 93,8 miliárd ton prírodných zdrojov zrecyklovalo iba 8,4 miliárd ton. Teda menej ako 10%. Autori správy pracujú na metóde, ktorá by dokázala určiť počiatočné hodnoty pre meranie prechodu svetovej ekonomiky k „obehovejšiemu“ hospodárskemu modelu. Aj napriek snahám Parížskej dohody a enviromentálnym záväzkom, výsledné čísla ukazujú, že od roku 1900 do 2015 sa ťažba surovín 12-násobila a do roku 2050 sa ešte zdvojnásobí.

 

Experti vidia záchranu a menšiu záťaž na ťažbu prírodných surovín v obehovej ekonomike, ktorá by mohla znížiť vyčerpávanie zdrojov až o 28%. Nadmerná ťažba surovín vytvára 67% skleníkových plynov. Ak by sa nabehlo na obehovú ekonomiku v rámci celého sveta, štáty, ktoré podpísali Parížsku dohodu by mohli svoje záväzky nie len splniť, boli by naplnené aj kľúčové ciele v boji proti globálnemu otepľovaniu. Alfou omegou tejto dohody je, aby globálna teplota nevzrástla o viac ako 2 °C. Súčasná situácia je taká, že jednotlivým štátom sa nedarí plniť svoje povinnosti, ktoré im vyplývajú z tejto dohody. Informoval portál euractiv.sk.

 

Experti z Circle Ekonomy uvádzajú, že obehová ekonomika by žiadnym výrazným spôsobom neobmedzovala spotrebiteľov, vytvorili by sa nové pracovné miesta a znížila by sa závislosť na dovezených surovinách. Odborníci navrhli sedem spôsobom, ako by sa dalo lepšie pristupovať k ochrane životného prostredia. Hlavným faktorom je uzavretie kolobehu surovín. Teda uprednostňovanie obnoviteľných zdrojov, využívanie už vyťažených surovín a vyrobených tovarov, opätovné používanie a recyklácia odpadu, uprednostňovanie funkčného hospodárstva, optimalizácia a zapojenie digitálnych technológii, ekologický dizajn a propagácia spolupráce na vytváranie spoločných hodnôt.

 

Experti však upozorňujú na to, že každá oblasť je špecifická, preto k nej aj tak treba pristupovať. Recyklácia je dôležitá pri potravinách či spotrebnom tovare, v oblasti zdravotníctva je kľúčová digitalizácia. Ak by sa našla vôľa a súhlas štátov, bolo by nevyhnutné vytvoriť akúsi globálnu koalíciu do ktorej by vstúpili podniky, mimovládky či samotné vlády, aby sa priebežne kontrolovalo, či sa stanovené ciele napĺňajú.

 

Počas ekonomického fóra v Davose vznikla obdoba takejto koalície. Jej súčasťou je samozrejme Circle Economy, Svetová obchodná rada pre udržateľný rozvoj (WBCSD) a 200 spoločností. Tie budú intenzívne pracovať na prechode k obehovej ekonomike. Tieto opatrenia sú obsiahnuté v projekte Factor10. „Factor10 reprezentuje kritickú časť súkromného sektora, ktorá je potrebná na zavedenie obehovej ekonomiky na svetovej úrovni. Tešíme sa na to, ako budú spoločnosti, ktoré sú súčasťou tejto spolupráce, usmerňovať prechod k udržateľnej budúcnosti,“ uviedol Peter Bakker, prezident a výkonný riaditeľ WBSCD. K takýmto opatreniam sa naklonila aj spoločnosť Danone, ktorá plánuje do roku 2025 používať iba recyklovaný plast v produkcii vody Evian.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona