Experti potvrdili nález pozostatkov kráľa Richarda III. v Leicesteri

NETKY.SK • 5 Február 2013, 08:07 • 2 min
Experti potvrdili nález pozostatkov kráľa Richarda III. v Leicesteri

Experti potvrdili nález pozostatkov kráľa Richarda III. v Leicesteri - Zaujímavosti Vedci z Univerzity v Leicesteri dnes potvrdili, že časti kostry nájdenej vlani pod parkoviskom v centre mesta nepochybne patria anglickému kráľovi Richardovi III.

slovakia

left justify in out

img

Vedci z Univerzity v Leicesteri dnes potvrdili, že časti kostry nájdenej vlani pod parkoviskom v centre mesta nepochybne patria anglickému kráľovi Richardovi III., ktorý zahynul v roku 1485 v bitke pri Bosworthe.

"Richard III., posledný anglický kráľ z dynastie Plantagenetovcov, sa našiel," citovala agentúra AP predstaviteľa univerzity Richarda Taylora. 

Osteologička Jo Applebyová uviedla, že skúmanie kostí "veľmi presvedčivo potvrdilo totožnosť Richarda III." DNA z kostry je totožné so vzorkou odobratou žijúcemu vzdialenému príbuznému Richarda III., londýnskemu výrobcovi nábytku.

Richard III. bol posledným anglickým kráľom, ktorý zomrel v boji. Dramatik William Shakespeare ho zobrazil ako hrbatého uzurpátora, ktorý v boji o trón neváhal vraždiť. V londýnskom Toweri nechal zavraždiť aj svojich dvoch synovcov, princov.

Mnohí historici tvrdia, že toto zobrazenie "ničomníka" nie je k Richardovi III. spravodlivé a že ho úmyselne očiernili jeho následníci z dynastie Tudorovcov.

Peter Soulsby, starosta mesta Leicester, ktoré sa nachádza 160 kilometrov na sever od Londýna, povedal, že telesné pozostatky monarchu uložia v mestskej katedrále.

Kráľ Richard III. bol posledným z rodu Yorkovcov. Zomrel vo vojne ruží, po ktorej Plantagenetovcov na anglickom tróne vystriedali Tudorovci.

Známky predsmrtnej traumy na rozbitej lebke a hrot šípu zachytený v hornej časti chrbtice kostry muža nájdenej vlani v septembri v Leicesteri vyvolali nádej, že ide o pozostatky nezvestného kráľa Richarda III. Kráľa podľa niektorých zdrojov strhli v boji z koňa a zabili ranou do hlavy. Kostra tiež vykazovala vážnu skoliózu - dospelý muž, ktorému patrila, musel mať jedno rameno vyššie. 

Kráľ, ktorý bol v bitke porazený, bol pochovaný vo františkánskom kláštore Greyfriars. Ten bol však v 30. rokoch 16. storočia zrovnaný so zemou. Archeológovia až vlani zistili, že kláštor stával na mieste, kde bolo vybudované mestské parkovisko. Výkopové práce na ňom sa začali 25. augusta 2012 a na jeseň odhalili zvyšky kláštora a kostola s pozostatkami kráľovej kostry.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona