Experti OSN varujú pred robotickými zbraňami

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 16:50 • 2 min
 Experti OSN varujú pred robotickými zbraňami

ŽENEVA - Medzinárodná komunita musí zaviesť moratórium na používanie robotických zbraní, keďže ich nasadzovanie v boji by umožnilo páchať vojnové zločiny bez akejkoľvek trestnoprávnej zodpovednosti. Vo štvrtkovej správe to konštatuje komisia ľudskoprávnych expertov Organizácie Spojených národov (OSN). Tá o tejto otázke rokovala vo švajčiarskej Ženeve v rámci Rady ľudských práv OSN.

slovakia

left justify in out

Odborníci sa zhodli na tom, že robotické zbrane (označované aj ako LARs) by nemali byť vyrábané, používané ani dovážané, až kým sa vlády jednotlivých krajín nedohodnú na jednotnom prístupe voči nim. "Ich využívanie by malo byť neakcpetovateľné, pretože zatiaľ v tejto súvislosti neexistuje žiadny trestnoprávny systém vyvodzovania zodpovednosti," uviedol jeden zo spoluautorov správy Christof Heyns.

Medzi robotické zbrane OSN nezaraďuje takzvané bezpilotné lietadlá, ktoré využívajú najmä Spojené štáty a Izrael. V ich prípade je jasné, kto je za konkrétnu operáciu zodpovedný, keďže príkaz na zabíjanie odosiela ľudská posádka riadiaca stroj zo zeme. Robotické zbrane však disponujú automatickým systémom na zneškodňovanie cieľov a z právneho hľadiska teda nie je možné v prípade spôsobenia obetí vyvodzovať zodpovednosť voči konkrétnym osobám. "Žiadny štát v súčasnosti nevyužíva plne automatické zbrane, ktoré by spadali pod definíciu LAR. Ale technológia je už teraz dostupná," konštatuje Heyns. Robotické zbrane by sa preto bez vytvorenia medzinárodného rámca mohli teoreticky používať už dnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies