Experti OSN sa postavili za Assangea, švédska vláda to vzala na vedomie

NETKY.SK • 4 Február 2016, 17:50 • 2 min
Experti OSN sa postavili za Assangea, švédska vláda to vzala na vedomie

ŽENEVA/ŠTOKHOLM/LONDÝN - Expertná skupina Rady OSN pre ľudské práva označila dlhoročné útočisko zakladateľa Wikileaks Juliana Assangea, ktorým je ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, za istú formu nezákonnej väzby. Pokračovanie tohto stavu je svojvoľné a v rozpore s medzinárodnými dohovormi.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru DPA to už deň pred oficiálnym zverejnením stanoviska expertov potvrdilo švédske ministerstvo zahraničných vecí.

 

Švédska vláda v reakcii uviedla, že berie na vedomie, že pracovná skupina OSN došla k inému záveru ako švédska justícia.

 

Švédska prokuratúra sa však vyjadrila, že závery expertov nemajú žiadny dopad na pokračujúce vyšetrovanie kauzy.

 

Štyridsaťštyriročný Austrálčan sa na sociálnej sieti Twitter nechal počuť, že v piatok opustí ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne. Podľa vlastných slov chce tak urobiť aj v prípade, že grémium OSN, ktoré skúma jeho prípad, nerozhodne v jeho prospech a britská polícia ho následne zatkne, čo aj potvrdila.

 

Ak sa však skupina expertov stotožní s Assangeovým názorom, že ide o svojvoľné zadržiavanie, čo sa fakticky stalo, Austrálčan požaduje vrátenie svojich cestovných dokladov a ukončenie akýchkoľvek ďalších snáh o svoje zatknutie.

 

Britské úrady i tamojšia polícia však bez ohľadu na hodnotenie expertov OSN naďalej vnímajú ako svoju povinnosť zadržať Assangea v prípade opustenia zastupiteľského úradu a vydať ho na trestné stíhanie do Švédska, keďže je naňho stále vydaný platný európsky zatykač.

 

Podľa denníka Guardian to vyplýva aj z reakcie britského ministerstva zahraničných vecí, ktoré navyše poprelo, že by v prípade Assangea išlo o svojvoľné zadržiavanie.

 

Na veľvyslanectve Ekvádora v Londýne našiel zakladateľ WikiLeaks útočisko už v júni 2012, aby sa tak vyhol svojmu vydaniu do Švédska, kde má byť vypočúvaný kvôli viacerým údajným deliktom, z ktorých väčšina - až na znásilnenie dvoch žien - je však už premlčaná. Austrálčan všetky obvinenia odmieta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies