Experti OSN sa obávajú zhoršenia ľudskoprávnej situácie v Turecku po referende

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 17:09 • 2 min
Experti OSN sa obávajú zhoršenia ľudskoprávnej situácie v Turecku po referende

ŽENEVA - Rozšírenie právomocí tureckého prezidenta by mohlo viesť k ešte väčšiemu obmedzeniu slobody v krajine. Tri dni pred referendom o príslušných zmenách tureckej ústavy to v dnešnom vyhlásení uviedli ľudskoprávni experti Organizácie Spojených národov.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na svojvoľný a ďalekosiahly charakter mimoriadnych dekrétov vydaných od júla 2016 existuje vážna obava, že by takéto právomoci mohli byť použité spôsobmi, ktoré zhoršia existujúce závažné porušovania hospodárskych, spoločenských a kultúrnych práv," píše sa v spoločnom vyhlásení.

 

Pozorovatelia OSN pre ľudské práva poukázali na to, že v rámci výnimočného stavu, ktorý v Turecku vyhlásili po neúspešnom pokuse o prevrat z júla minulého roka, prepustili v krajine 134.000 štátnych zamestnancov a uzavreli 1000 škôl a 15 univerzít.

 

Podľa skupiny expertov, pôsobiacich pri Rade OSN pre ľudské práva, Turecko týmto paušálnym prepúšťaním porušilo práva ľudí na prácu a vzdelávanie. Došlo k nemu totiž bez riadneho procesu alebo kompenzácie len na základe obvinení z údajného spojenia s organizáciami, ktoré turecký štát označil za teroristické skupiny.

 

Vyhlásenie zdôrazňuje, že základné práva musia byť dodržiavané aj za výnimočného stavu, ktorý musí byť v demokratickej spoločnosti obmedzený. "Ale (v Turecku) nedošlo k žiadnemu pokusu preukázať, že tieto paušálne opatrenia, ktoré zničili kariéry a živobytie desaťtisícov ľudí, spĺňajú takéto kritériá v každom z prípadov," napísali experti.

 

Okrem toho zrušenie 200 médií narušilo informovanú diskusiu o ústave, uviedli experti, ku ktorým patria osobitný spravodajca OSN pre slobodu prejavu David Kaye a osobitný spravodajca OSN pre práva na slobodu pokojného zhromažďovania a združovania Maina Kiai.

 

Ak tureckí voliči v referende túto nedeľu schvália navrhované ústavné zmeny, prezident Recep Tayyip Erdogan získa väčšie právomoci a vplyv na politiku i súdnictvo.

 

Okrem iného bude môcť sám vyhlásiť výnimočný stav. Navrhovaný prezidentský systém vlády podľa kritikov nebude dostatočne kontrolovaný ďalšími zložkami moci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies