Experti OSN kritizujú Európu za používanie sily proti prevádzačom

NETKY.SK • 24 Október 2015, 11:01 • 2 min
Experti OSN kritizujú Európu za používanie sily proti prevádzačom

NEW YORK - Experti OSN na práva migrantov v piatok vyjadrili presvedčenie, že používaním sily proti člnom na mori nie je možné zastaviť migračnú krízu v Európe ani odradiť prevádzačov, a európske štáty by mali namiesto toho otvoriť svoje hranice. Informuje o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Osobitný spravodajca OSN Francois Crepeau a šéf Výboru OSN na ochranu práv migrujúcich pracovníkov Francisco Carrion skritizovali nedávno prijatú rezolúciu Bezpečnostnej rady, ktorá oprávňuje zložky EÚ kontrolovať na otvorenom mori člny a zasahovať proti nim silou, ak je podozrenie, že slúžia na pašovanie migrantov z Líbye.

 

Podľa Crepeaua je "ľudstvo nastavené na migráciu" a jediný spôsob, ako sa zbaviť prevádzačov, je umožniť utečencom a migrantom pohyb. "V mene kontrolovania hraníc štáty stratili kontrolu nad svojimi hranicami, pretože nemajú ani potuchy o tom, kto prichádza, pretože trh je v rukách prevádzačov," povedal na tlačovej konferencii.

 

Európania by mali podľa Crepeaua urobiť pre utečencov zo Sýrie, Eritrey či Afganistanu to isté, čo urobili USA a iné krajiny pred takmer 40 rokmi pre utečencov z Vietnamu a Indočíny, teda zaviesť rozsiahle a dlhodobé programy presídľovania z tranzitných krajín. "Nevoďme sa za nos. Európa a zvyšok sveta nebudú čeliť masovej migrácii len tento alebo budúci rok, ale prinajmenšom najbližšie desaťročie, ak nie najbližšie desaťročia."

 

Spravodajca OSN pre práva migrantov navrhuje v priebehu piatich rokov presídliť do Európy dva milióny utečencov z Blízkeho východu, teda 400.000 ročne, čo je podľa neho "úplne zvládnuteľné". "Urobili sme to v minulosti, môžeme to urobiť znova. Sme bohatší a ľudnatejší ako pred 40 rokmi," tvrdí Crepeau.

 

Okrem utečencov presadzuje aj prijatie ekonomických migrantov, keďže sú podľa neho potrební ako lacné pracovné sily. Namiesto samotných migrantov by mali vlády zasahovať proti čiernemu pracovnému trhu, čo by umožnilo otvoriť hranice pre záujemcov ako tomu bolo v 50. a 60. rokoch minulého storočia, keď prišli do Európy milióny Afričanov a Turkov, pričom "nikto nezomrel" a "nebolo žiadne prevádzačstvo", cituje Crepeaua AP.

 

Carrion pripomenul, že medzinárodný dohovor o ochrane ľudských práv migrantov zatiaľ ratifikovalo iba 48 rozvojových krajín, a vyzval európske a iné štáty, aby nasledovali ich príklad.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona