Experti očakávajú v najbližších rokoch prudký pád eura

NETKY.SK • 8 Október 2014, 06:42 • 2 min
Experti očakávajú v najbližších rokoch prudký pád eura

LONDÝN/FRANKFURT NAD MHANOM - Deutsche Bank predpokladá, že kurz spoločnej európskej meny by do roku 2017 mohol padnúť pod 1 USD/EUR. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Devízový stratég banky George Saravelos vo svojej štúdii ako príčiny uvádza slabý rast ekonomiky eurozóny a vysoký odlev kapitálu z regiónu. V roku 2017 bude euro podľa neho stáť len 95 amerických centov. Spoločná európska mena bola voči americkému doláru takáto lacná naposledy v lete 2002.
      

Deutsche Bank je najväčšia nemecká banka a druhý najväčší obchodník s devízami na svete. Finančný inštitút nie je so svojím pesimizmom týkajúcim sa eura osamotený. Britská banka Barclays očakáva, že kurz eura v priebehu jedného roka padne na 1,10 USD/EUR, a americký finančný koncern Goldman Sachs počíta v roku 2017 s kurzom 1 USD/EUR.
      

Kurz eura sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 1,26 USD/EUR. Tento rok je pásmo, v ktorom kolíše kurz spoločnej meny, neobvykle široké. Ešte v máji euro posilnilo na 2,5-ročné maximum tesne pod hranicou 1,40 USD/EUR a 3. októbra jeho kurz padol až na 1,2501 USD/EUR, čo je najmenej od leta 2012.
      

Hlavným dôvodom oslabovania spoločnej meny je rozdielne smerovanie menových politík v USA a eurozóne. Zatiaľ čo v USA sa očakáva, že centrálna banka Fed začne na budúci rok zvyšovať úrokové sadzby, pričom Federálny rezervný systém (Fed) už tento rok ukončil niektoré monetárne stimuly, v eurozóne sa diskutuje o rozsiahlom programe nákupu dlhopisov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies