Experti nemeckého parlamentu odhadujú, že rozchod s Britániou bude veľmi dlhý

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 10:02 • 2 min
Experti nemeckého parlamentu odhadujú, že rozchod s Britániou bude veľmi dlhý

BRUSEL/HAMBURG - Komisár Európskej únie (EÚ) pre rozpočet Günter Oettinger v rozhovore pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel uviedol, že Veľká Británia bude musieť spoločenstvu po odchode vrátiť desiatky miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Príslušný odhad britského dlhu zverejní v pondelok (27. 3.) predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Suma sa zatiaľ odhaduje približne na 60 miliárd eur.

 

Zatiaľ nie je jasné, ako budú prebiehať rokovania predstaviteľov EÚ so zástupcami britskej vlády. Experti nemeckého parlamentu, Bundestagu, predpokladajú, že dvojročná lehota na dosiahnutie dohody o odchode Británie z EÚ nebudú stačiť. Podľa nich by mali rokovania trvať viac rokov.

 

Dôvody dlhého rozvodového procesu vidia vo fakte, že do procesu napokon vstúpia aj parlamenty 27 členov EÚ, ktoré budú musieť schváliť záverečnú dohodu. Táto povinnosť národných parlamentov, ako povedal Oettinger, je zakotvená v základných zmluvách spoločenstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona