Experti MAAE sú opäť v Iráne

NETKY.SK • 20 Február 2012, 08:44 • 2 min
Experti MAAE sú opäť v Iráne

Experti MAAE sú opäť v Iráne

slovakia

left justify in out

img

Delegácia odborníkov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) pricestovala v noci nadnes do Teheránu. Cieľom ich dvojdňovej návštevy - druhej v priebehu jedného mesiaca - je preskúmať možnosti diplomatického riešenia konfliktu ohľadom iránskeho jadrového programu.
      Prvá návšteva expertov MAAE koncom januára nepriniesla podľa MAAE sídliacej vo Viedni žiadny významný pokrok. Iránska vláda však označila rozhovory za pozitívne a konštruktívne.
      Zatiaľ sa nevie, či tím MAAE navštívi aj iránske jadrové zariadenia.
      Námestník generálneho riaditeľa MAAE Herman Nackaerts pred odletom vyjadril vo Viedni nádej, že návšteva Iránu prinesie konkrétne výsledky. Experti MAAE sa samozrejme zamerajú na možný vojenský rozmer iránskeho jadrového programu, no potrebné je podľa neho riešiť všetky otvorené otázky. Jadrová otázka je však komplexná záležitosť, ktorej vyjasnenie bude trvať určitý čas.
      Západ podozrieva iránsku vládu, že pod rúškom civilného využitia jadrovej energie pracuje na programe jadrových zbraní, tá to však popiera. Irán minulý týždeň v stredu informoval, že uviedol do prevádzky novú, efektívnejšiu centrifúgu na obohacovanie uránu v jadrovej elektrárni v Natanze a začal s dvoma ďalšími jadrovými projektmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies