Expert: Za socializmu sme mali kvalitnejšie potraviny

NETKY.SK • 6 Február 2015, 11:09 • 2 min
Expert: Za socializmu sme mali kvalitnejšie potraviny

BRATISLAVA - Expert na analýzu potravín z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave Peter Šimko v rozhovore pre denník SME povedal že v čase socialistického zriadenia "nepochybne sme mali kvalitnejšie potraviny".

slovakia

left justify in out

"Čo bolo okrem iného dané aj tým, že sa nepoužívali v takej miere prídavné látky," pokračoval.

 

"Pred dvoma, troma rokmi sme mali projekt. Chodili sme na Balkán - do Srbska, Macedónska a Bosny a Hercegoviny. Vrátilo nás to do socialistických čias. Sú presne v tom štádiu, v ktorom sme boli my pred 25 rokmi. Nepoznajú prídavné látky, ešte ich nepoužívajú. Vyrábajú mäsové výrobky z mäsa. A mliečne z mlieka. A to jednoducho cítite. Tam sa na výrobu potravín používajú kvalitné suroviny," povedal Šimko.

 

Na otázku denníka, či prídavné látky zničili potraviny, expert odpovedal: "Do slova a do písmena. Prídavné látky, ale aj prílišná voľnosť trhu nám umožňuje nakupovať menej kvalitné suroviny, využíva sa napríklad zrieďovací efekt. Pridáte do mäsa vodu. Aby ste dodržali nejaké percento bielkovín, tak ich dodáte z inej sorty, napríklad z rastlinných proteínov. Na prvý pohľad je obsah proteínov v poriadku, ale hlbšou analýzou zistíte, že proteíny nie sú také kvalitné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies