Expert vysvetlil, prečo je parlamentný dialóg medzi Ruskom a USA tak potrebný

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 10:00 • 2 min
Expert vysvetlil, prečo je parlamentný dialóg medzi Ruskom a USA tak potrebný

MOSKVA - Medziparlamentný dialóg medzi Ruskom a Spojenými štátmi, môže pomôcť začať rokovania medzi Moskvou a Washingtonom o otázkach kontroly zbrojenia a strategickej stabilite, hovorí riaditeľ ruského vedeckého ústavu USA a kanadských štúdií, Sergej Rogov.

slovakia

left justify in out

V Moskve sa tento týždeň nachádza delegácia amerických odborníkov v oblasti kontroly zbraní, ktorá sa zúčastňuje rusko-americkej konferencie o strategickej bezpečnosti. V utorok mala delegácia možnosť stretnúť sa s poslancami Štátnej dumy.

 

"V Rusko-amerických vzťahoch sa prejavujú všetky druhy negatívnych faktorov a režim kontroly zbraní, ktorý podporuje strategickú stabilitu, bol na pokraji úplného kolapsu. V týchto podmienkach si udržanie stability vyžaduje úsilie z oboch strán. Musíme vynaložiť úsilie a dodržať dohodu o likvidácii rakiet stredného a ďalekého doletu ako aj predĺžiť zmluvu o ďalšom znížení počtu strategických útočných zbraní. A práve preto sme zorganizovali stretnutie odborníkov, ktoré sa prvýkrát po mnohých rokoch uskutočnilo v tomto formáte, počas ktorého sme sa rozprávali na túto tému a v tomto rozhovore budeme pokračovať," povedal Rogov, po stretnutí v Štátnej dume.

 

Odborník poznamenal, že účasť ruských poslancov na diskusiách o kontrole zbraní je mimoriadne dôležitá.

 

"Je veľmi dôležité, že americkí experti počuli stanovisko Štátnej dumy, ktoré jasne uvádza, že naša krajina je odhodlaná posilniť strategickú stabilitu a je pripravená podniknúť potrebné kroky. Uvidíme, aká bude reakcia. Chápete, že politická situácia v USA je veľmi zložitá. Je veľmi ťažké určiť do akej miery môžeme s administráciou Donalda Trumpa viesť seriózne rokovania, " povedal.

 

Podľa odborníkov by mohlo za takých okolností, "obnovenie medziparlamentných vzťahov pomôcť, pretože, ako je dobre známe, práve v americkom kongrese je najviac protivníkov obnovenia vzťahov s Ruskom.“

 

"Čiže, budeme aj naďalej pracovať. Dúfam, že to prinesie skôr či neskôr nejaké plody, ale lepšie skôr, keďže neskôr môže byť už úplne neskoro.“ dodal Rogov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
KAratina New

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona