Expert varuje: Normálne počasie je minulosťou, pripravte sa na extrémy

NETKY.SK • 27 Február 2017, 14:04 • 2 min
Expert varuje: Normálne počasie je minulosťou, pripravte sa na extrémy

LONDÝN – Normálne sezónne počasie je „vecou minulosti“, podľa profesora na Oxfordskej univerzite.

slovakia

left justify in out

Profesor Myles Allen je súčasťou projektu v spolupráci s Univerzitou v Corku, Prírodným výskumným ústavom a agentúrou na ochranu prírody. Projekt CLIMATT sleduje extrémne počasie v Írsku a identifikuje dopad klimatickej zmeny.

 

„Normálne počasie, ktoré sa nemenilo celé generácie je vecou minulosti,“ povedal profesor Allen a dodal: „Budeme musieť použiť simulácie klímy, aby sme zistili, aké bude najbližšich 50 rokov počasie a ako sa na neho máme pripraviť.“

 

Podľa profesora Allena už teraz rozumieme a vieme reagovať na veľké výkyvy počasia, aj vďaka jeho dátam.

 

Jeho kolega, doktor Paul Leahy, špecialista na obnoviteľné zdroje z univerzity v Corku tvrdí, že ich výskum je o tom, že budú vedieť predvídať extrémne výkyvy počasia. "Preskúmame špecifické extrémne prejavy počasia a či ich klimatické zmeny nejako ovplyvnili," dodal Leahy.

 

Podľa neho „suchšie letá prinesú obrovské suchá, nedostatok vody a pestovanie plodín a chov zvierat bude ohrozený.“

 

„Môže to viesť k teplejšiemu počasiu s vyššími maximálnymi teplotami v lete a dúfame, že projekt CLIMATT dokáže vypichnúť špecifiká týchto zmien. Taktiež sme si všimli, že za posledné desaťročia sa zvyšujú zrážky počas zimy,“ povedal doktor Leahy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies