Expert spochybnil závery vyšetrovania havárie letu Germanwings: Všetko mohlo byť úplne inak

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 14:49 • 2 min
Expert spochybnil závery vyšetrovania havárie letu Germanwings: Všetko mohlo byť úplne inak

BERLÍN - Expert na letecké nešťastia Tim van Beveren spochybnil dnes na tlačovej konferencii v Berlíne závery oficiálnej vyšetrovacej správy o katastrofe lietadla spoločnosti Germanwings, pri ktorom presne pred dvoma rokmi zahynulo všetkých 150 ľudí na palube. Prípadom sa opäť zaoberal na žiadosť Güntera Lubitza, otca druhého pilota Andreasa Lubitza, ktorý mal stroj zámerne naviesť k zemi, pretože trpel psychickými problémami.

slovakia

left justify in out

Podľa Van Beverena bolo vyšetrovanie predpojaté a niektoré stopy neboli preverené. Napríklad nebolo jednoznačne určené, kto sedel v čase havárie v pilotnej kabíne. Do úvahy sa nebrala možnosť problémov s dverami kokpitu. Expert uviedol, že dostal informáciu, že posádka havarovaného lietadla sa už v minulosti viackrát vymkla. Hoci o tom vyšetrovateľov informoval, uvedenú možnosť nepreverili.

 

"Všetko sú to domnienky. Ale domnienky nie sú dôkazy," vyhlásil Van Beveren. Kritizoval skutočnosť, že vyšetrovatelia určili príčinu havárie už po 48 hodinách. "Za ostatných 25 rokov som ešte nič podobné nezažil," povedal. Nepáči sa mu ani to, že na vyšetrovaní sa podieľali iba technici, ale žiadni odborníci na "ľudský faktor", ktorí by analyzovali záznamy komunikácie posádky.

 

Van Beveren tiež upozornil na vzdušné turbulencie, ktoré sa 24. marca 2015 vyskytli v oblasti havárie. Takéto turbulencie sú veľmi nebezpečné a niekoľko ďalších pilotov v ten deň preto zvolilo nižšiu letovú hladinu.

 

 

Oficiálnym záverom francúzskeho Úradu vyšetrovania a analýz pre bezpečnosť civilného letectva (BEA) naďalej veria nemecká vláda, prokuratúra i odborový zväz pilotov Vereinigung Cockpit (VC). "Nemáme dôvod pochybovať o povahu a výsledkoch vyšetrovania," uviedlo dnes nemecké ministerstvo dopravy.

 

Lubitzov otec je presvedčený, že jeho syn v tom čase netrpel depresiami a nemal dôvod páchať samovraždu. "Náš syn v čase havárie netrpel depresiou," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii otec Günther Lubitz. Podľa neho bol Andreas v tom čase opäť plný životnej sily a radosti.

 

Günther zároveň obvinil médiá z toho, že nepravdivo vykreslili jeho syna ako "psychologicky nestabilného masového vraha". Otec zdôraznil, že Andreasove opakované návštevy u lekárov vôbec nesúviseli s jeho psychickým stavom, ale s očnými problémami.

 

Airbus A320 nízkonákladovej spoločnosti Germanwings havaroval počas letu z Barcelony do Düsseldorfu. Podľa vyšetrovateľov sa druhý pilot sa zamkol sám v kokpite a lietadlo následne naviedol do masívu francúzskych Álp.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies