Expert na politiku EÚ: Bratislavský summit bol krokom správnym smerom

NETKY.SK • 17 September 2016, 07:19 • 2 min
Expert na politiku EÚ: Bratislavský summit bol krokom správnym smerom

BRUSEL - Piatkový neformálny summit v Bratislave bol pre EÚ prvým správne smerovaným krokom v období, keď sa spamätáva z rozhodnutia Británie o ukončení členstva. Pre agentúru DPA to povedal dnes politológ Richard Youngs, ktorý je expertom na zahraničnú politiku EÚ inštitútu Carnegie Europe.

slovakia

left justify in out

"Je pozitívne, že sa pri tomto stretnutí nehovorilo iba o brexite a jeho negatívnych dôsledkoch," vyjadril sa Youngs a dodal, že môže ísť o začiatok dlhého procesu. Účastníci summitu dali podľa neho jasne najavo, že starostiam občanov by sa malo viac načúvať, aj keď zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom by sa to malo robiť.


Výsledkom bratislavského summitu je tzv. cestovná mapa, ktorá predurčuje priority EÚ na najbližšie mesiace. Podľa Youngsa však chýba "hmatateľný proces na zapojenie občanov, nejaké konkrétne nápady, čo by to malo znamenať".


Politológ sa v tejto súvislosti vyjadril aj k úlohe nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, a to slovami, že bude "veľa závisieť od jej šikovnosti", ale dôležité rozhodnutia v EÚ je možné očakávať až po jarných prezidentských voľbách vo Francúzsku a neskorších parlamentných voľbách v Nemecku.


"Problémom pre EÚ je to, že ustavične čakáme na také či onaké voľby," mieni citovaný expert, podľa ktorého nikdy nenastane dvoj- alebo trojročné obdobie, v ktorom by európske spoločenstvo mohlo v pokoji prijímať zásadné rozhodnutia. "Toto je štrukturálny problém EÚ," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies