Experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 zdržuje vietor v Číne

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 10:01 • 2 min
Experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 zdržuje vietor v Číne

PEKING - Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse 2, poháňané slnečnou energiou, sa oneskorí na svojej ceste okolo sveta najmenej o tri týždne. Dôvodom je silný vietor v Číne, napísala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Stroj pristál 30. marca vo veľkomeste Čchung-čching na juhozápade Číny. Už na svojej 1375 kilometrov dlhej trase z druhého najväčšieho mjanmarského mesta Mandalaj muselo lietadlo čeliť silnému protivetru.

 

Lietadlo malo vo štvrtok opustiť Čchung-čching, ale zlé počasie viedlo k ďalšiemu zdržaniu. Podľa tímu poskytuje silný bočný vietor v celej Číne len málo priestoru na pristátie v čínskom Nankingu, ktorý je ďalšou zástavkou vzdialenou 1400 kilometrov.

 

Lietadlo na svojej ceste dlhej 35.000 kilometrov striedavo pilotujú zakladateľ spoločnosti Solar Impulse André Borschberg a jeho kolega Bertrand Piccard, ktorí sa vymieňajú počas zastávok. Cieľom obletu Zeme je dokázať, že sa zaobíde bez fosílneho paliva, ako aj propagovať využitie tzv. čistých technológií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies