Experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 smeruje z Oklahomy do Ohia

NETKY.SK • 22 Máj 2016, 10:07 • 2 min
Experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 smeruje z Oklahomy do Ohia

WASHINGTON - Experimentálne lietadlo Solar Impulse 2, poháňané iba slnečnou energiou, odštartovalo v sobotu nadránom miestneho času z letiska v meste Tulsa v americkom štáte Oklahoma na ďalšiu etapu v rámci svojho letu okolo sveta.

slovakia

left justify in out

Približne 18-hodinový let do štátu Ohio na stredozápade USA pilotuje André Borschberg. Stroj by na letisku v meste Dayton mal podľa odhadov pristáť ešte v sobotu pred polnocou miestneho času.


Agentúra DPA doplnila, že komerčný let na tejto 1200 kilometrov dlhej trase trvá v priemere iba necelé štyri hodiny.
Solar Impulse 2 smeruje postupne do New Yorku, odkiaľ sa vydá na let cez Atlantický oceán.


Jednomiestne lietadlo Solar Impulse 2 vyrobené vo Švajčiarsku začalo svoju púť okolo sveta 9. marca 2015 v Abú Zabí, metropole Spojených arabských emirátov, s medzipristátiami v Ománe, Mjanmarsku, Číne a Japonsku.
Prelet ponad Tichý oceán bol najnebezpečnejšou fázou vzhľadom na chýbajúce miesta pre potenciálne núdzové pristátie.


Solárne lietadlo počas letu okolo Zeme striedavo pilotujú zakladateľ spoločnosti Solar Impulse André Borschberg a jeho kolega Bertrand Piccard, ktorí sa striedajú na jednotlivých etapách. Cieľom obletu Zeme je dokázať, že sa lietadlo zaobíde bez fosílneho paliva, ako aj propagovať využitie tzv. čistých technológií.


Lietadlo dosahuje rýchlosť od 50 do 100 kilometrov za hodinu. Má vyše 17.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať energiu aj na let počas noci.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies