Experiment dokázal, že ľudia nie sú takí chamtiví, ako by sa mohlo zdať

NETKY.SK • 28 Jún 2019, 13:46 • 2 min
Experiment dokázal, že ľudia nie sú takí chamtiví, ako by sa mohlo zdať

Čo by ste urobili, keby ste našli cudziu peňaženku?

slovakia

left justify in out

Tím expertov z celého sveta sa rozhodol pozrieť bližšie na ľudskú čestnosť.

 

Svoj „pokus“ realizovali v 40 krajinách sveta a v 355 mestách. Tu sa zamerali na rôzne verejné inštitúcie, akými sú napríklad múzeá, banky, divadlá a podobne. Na všetkých miestach bol nasadený falošný turista, ktorý zahral, že práve pri vchode našiel peňaženku a odovzdáva ju, aby sa našiel jej majiteľ. Následne vedci sledovali, ako sa jednotlivci zachovajú.

 

img

 

Výsledky ich prekvapili. Ekonomický model totiž hovorí o tom, že čím má človek väčší potenciál mať z niečoho vyšší finančný zisk, tým nečestnejšie sa dokáže správať. V tomto prípade sa ale preukázal opak, a to zhodne vo všetkých krajinách sveta.

 

„Nájdené“ peňaženky vždy obsahovali istý obnos hotovosti, bankomatové karty s mailom na majiteľa, jeho menom, nákupný zoznam či kľúče. Vždy bolo všetko prispôsobené tak, aby bolo zrejmé, že ten, kto peňaženku stratil, nie je turista, ale domáci. Ukázalo sa, že čím väčší finančný obnos sa v peňaženke nachádzal, tým väčšiu snahu jednotlivci vyvíjali na to, aby majiteľa vypátrali.

 

img

 

Treba však povedať, že medzi jednotlivými svetovými krajinami dochádzalo k rozdielom. Najnižšia návratnosť peňaženiek bola v Číne (len 14 percent), naopak najvyššia vo Švajčiarsku (76 percent). Najväčším paradoxom experimentu však bola skutočnosť, že peňaženky sa vôbec nesnažili vrátiť vo Vatikáne a na dvoch protikorupčných úradoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies