Experi odporúčajú očkovanie proti tzv. prasacej chrípke

NETKY.SK • 5 Január 2011, 08:52 • 2 min
Experi odporúčajú očkovanie proti tzv. prasacej chrípke

Experi odporúčajú očkovanie proti tzv. prasacej chrípke

slovakia

left justify in out

img

Nová chrípka typu A(H1N1) sa pomaly opäť začína šíriť po Európe. V Nemecku - konkrétne v Dolnom Sasku - zaznamenali toto ochorenie u dvoch mladých žien, ktoré sú hospitalizované, informuje tlačová agentúra DPA. Podľa nemocničných zdrojov obe dýchajú pomocou prístrojov. V dolnosaskom Göttingene už aj zomreli na prasaciu chrípku dve osoby.
      Nemeckí experti upozornili dnes na to, že ľudia sa musia pripraviť aj v budúcnosti na vypuknutie tzv. prasacej chrípky v chrípkovej sezóne a mali by sa dať vopred proti nej zaočkovať. "Také niečo nezmizne len tak z ničoho nič," vyhlásil Christian Meyer z Inštitútu Bernharda Nochta pre tropickú medicínu v Hamburgu. Dodal, že vírus H1N1 "zatiaľ nemá väčšiu tendenciu rozširovať sa než iní pôvodcovia choroby kolujúci v krajine".
      Meyer poukázal ja na to, že aktuálne očkovacie sérum proti vírusu H1N1 je už vynovené. Každoročne "novonamiešaný očkovací koktajl bol v roku 2010 primerane zmenený na odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)", upresnil virologický expert.
      Prípady úmrtia v Dolnom Sasku nie sú prvé v aktuálnej chrípkovej sezóne v Nemecku. Koľko ľudí celkovo podľahlo prasacej chrípke, nie je známe, keďže už nie povinné nahlasovanie obetí vírusu H1N1.
      Hesenský minister sociálnych vecí dnes tiež vyzval na preventívne očkovanie. Ako upresnil, od októbra 2010 ochorelo v tejto spolkovej krajine na novú chrípku celkovo 15 ľudí, len v decembri ich bolo 11. Zopakoval, že tento vírus je najnebezpečnejší pre ľudí starších ako 60 rokov a pacientov s inými ochoreniami, ako aj pre tehotné ženy. Plnohodnotná ochrana sa začína asi dva týždne po zaočkovaní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies