Expartnerka teroristu Abballa prehovorila: Vrátil sa k Bohu a tradičnejšiemu islamu

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 13:55 • 2 min
Expartnerka teroristu Abballa prehovorila: Vrátil sa k Bohu a tradičnejšiemu islamu

PARÍŽ - Bývalá priateľka Larossiho Abballu, ktorý v pondelok vo francúzskom Magnanville zavraždil policajného dôstojníka a jeho družku, tvrdí, že na ňom nespozorovala prejavy radikalizácie.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info uviedla, že Abballa vedel, že ho polícia odpočúva, a fakt, že naňho zaviedla spis "S" pre podozrenie z ohrozenia bezpečnosti štátu, "mu bol na smiech".


Svojho expriateľa popísala ako "chalana zo štvrte, ktorý sa rád zabával a dobre obliekal". Spresnila, že nespozorovala žiadne náznaky radikalizácie, i keď sa od istého času začal prikláňať k "tradičnejšiemu islamu". "Priblížil sa k Bohu; chcel sa modliť tak, ako sa má," uviedla mladá žena, podľa ktorej však na jeho správaní nebolo nič znepokojujúce. Len raz jej povedal: "Dúfam, že jedného dňa budeš aj ty nosiť šatku".


Jeho správanie sa výrazne zmenilo po návrate z väzenia po odsúdení za účasť v sieti náborárov pre islamistické oddiely v Pakistane. Vtedy sa začal izolovať, prestal sa stretávať so starými známymi. "Povedal mi, že ho odpočúvajú a vedú naňho spis. Bolo mu to na smiech," spresnila.


Vzťah tejto dvojice trval päť rokov; keď sa rozišli, zostali v kontakte prostredníctvom mobilov a sociálnych sietí. Naposledy to bolo uplynulú nedeľu, keď jej Abballa poslal SMS so žiadosťou o "desať minút, musíme sa porozprávať". Na jeho číslo volala až v pondelok, keď už bolo nedostupné.


O tom, že v pondelok vo večerných hodinách v mene Islamského štátu zastrelil policajného dôstojníka a jeho družku, zamestnanú na policajnom komisariáte, sa dozvedela z médií. Podľa týždenníka Le Point Abballa nedávno so skupinou priateľov odcestoval do saudskoarabskej Mekky, kde sa údajne zúčastnili na moslimskej púti.


Obete pondelkového útoku - Jeana-Baptista Salvainga a Jessicu Schneiderovú - si dnes na poludnie uctili minútou ticha na policajných komisariátoch i na ministerstve vnútra, kde sa na pietnom akte zúčastnil okrem šéfa rezortu Bernarda Cazeneuva aj prezident republiky Francois Hollande. K útoku spáchanému Abballom sa prostredníctvom tlačovej agentúry Amak prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies