Expanduje Apple aj do sveta áut?

NETKY.SK • 3 August 2013, 18:40 • 2 min
Expanduje Apple aj do sveta áut?

BRATISLAVA - Americký Apple si dal pred časom patentovať palubný počítač do automobilu, ktorý by využíval predovšetkým výhody dotykového displeja. Je to náznak budúcej expanzie Apple aj do auto-moto priemyslu?

slovakia

left justify in out

Hovorí sa o tom, že Tim Cook, riaditeľ spoločnosti Apple, už na telekonferencii s akcionármi zmienil záujem spoločnosti uberať sa aj týmto smerom. Automobilizmus je stále lukratívny trh, v ktorom by mohol americký gigant zúžitkovať svoje know-how a preniesť ho do prémiových značiek. Myslíme si, že napríklad spojenie Apple a výrobcu elektrických vozidiel Tesla by mohlo byť celkom atraktívne. Tesla už teraz používa práve veľký dotykový displej a vylučuje väčšinu ostatných mechanických tlačidiel, necháva si ho vyrábať na mieru. Ale k podpore tejto myšlienky dnes neexistujú žiadne špekulácie ani dohady.

Dotykový a head-up displej


Palubný počítač od Apple by využíval v prvom rade výhody dotykového displeja, ktorý by mal nahradiť bežne používané mechanické tlačidlá. Také ovládanie klimatizácie by sa nastavovalo rovnako, ako dnes upravujeme jas displeja na svojom mobile. Súčasťou patentovaného počítača je aj head-up displej (HUD), ktorý prenáša obraz na čelné sklo automobilu. Zobrazené by boli údaje o stave vozidla a prípadné navigačné pokyny.

Rovnaký systém ako na tablete?


Pokročilá komunikácia so smartfónmi, tabletmi, podpora inštalovania aplikácií a funkcie známe z mobilných zariadení - na týchto základoch by mohol palubný počítač od Apple začať stavať. V odborných kruhoch sa hovorí dokonca aj o tom, že systém použitý v počítači by mohol mať charakter rozhrania iOS 7, ktoré Apple plánuje ešte tento rok uvoľniť pre svoje smartfóny iPhone. Kde je ale pravda, to vie iba malá skupina ľudí.

Či už majú tieto informácie charakter špekulácií alebo domnienok, nemožno ignorovať skutočnosť, že aj automobilový priemysel sa čoskoro zaradí medzi tie trhy, ktoré budú stavať "na inteligencii". Dnes túto inteligenciu, v našom kontexte rozšíriteľnosť a masívnu konektivitu, využívajú tablety a smarfóny. Je síce náročné predstaviť si, že by si ľudia do auta inštalovali aplikácie, ktoré by v nejakom zmysle upravili funkčnosť ich vozidla, nie je to však nereálne. Samozrejme, ak by sa zachoval dôraz na bezpečnosť a vylúčila by sa možnosť virtuálneho útoku na autá prostredníctvom počítačových vírusov, malwarov a iných neduhov modernej doby.

Už dnes sa automobilky snažia o to, aby boli ich vozidlá inteligentné a jednotný poskytovateľ technických riešení by im pomohol zabezpečiť určitú jednotnosť. Ak by sa ale špekulácie o ambíciách Apple stali realitou, nepredpokladáme, že by sa pretavili do reálneho produktu skôr ako v roku 2014.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies