Exotika v Bruseli: Na niekoľko týždňov otvorili kráľovské skleníky

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 17:50 • 2 min
Exotika v Bruseli: Na niekoľko týždňov otvorili kráľovské skleníky

BRUSEL - Je to jedna z najočakávanejších udalostí v Bruseli. Vo štvrti Laken sa po roku opäť otvorili kráľovské skleníky. Návštevníci sa v nich tradične môžu pokochať tisíckami rastlín, vrátane kríkov, papradí alebo paliem. Otvorené je však len dočasne, do mája. Počas niekoľkých týždňov do skleníkov však zavíta okolo 100 000 ľudí, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Okrem množstva tradičných aj exotických rastlín môžu návštevníci obdivovať architektonickú podobu ohromného skleníka, ktorý je podľa hovorkyne kráľovskej kancelárie neoddeliteľnou súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva. 

 

"Je postavený v secesnom štýle a jedná sa o prvé užitie skla a kovu dohromady, vo svojej dobe to bola veľmi avantgardná stavba," vysvetľuje Rafik Yilmezová.

 

Iniciátorom stavby bol kráľ Leopold II. Belgický, vášnivý zberateľ rastlín. Stavbou mohutného dómu poveril architekta Alphonsa Balata, pričom jednotlivé časti skleníku boli postavené medzi rokmi 1874 a 1905 a prepojené sieťou presklených galérií a chodieb.

 

 

Stojí pri tom na rovnakom pozemku, ako palác kráľovskej rodiny - tá v skleníku preto organizuje množstvo súkromných akcií, pre verejnosť je atrakcia prístupná iba na jar. V 194-hektárovom komplexe sa nachádza aj jazero alebo čínska pagoda.

 

Storočná tradícia

 

Pôsobivý skleník je verejnosti prístupný prakticky od samého otvorenia stavby, ide o mnohoročnú tradíciu. "Kráľ Leopold II. Belgický tu usporiadal zásnubný večierok pre svoju dcéru, princeznú Stehphanie. A potom sa rozhodol osláviť dokončenie. Najprv pozval všetkých, ktorí na stavbe pracovali a rok potom skleník na chvíľu sprístupnil aj širokej verejnosti. Je to tradícia, ktorá ide ďaleko do minulosti a každý kráľ na ňu nadväzuje a po zhruba troch alebo štyroch týždňoch takisto otvára skleník návštevníkom,” dodáva Yilmezová.

 

img

 

Prehliadka exotických rastlín je vskutku oslnivá. Keď totiž kráľ Leopold rozšíril svoju moc nad africkým Kongom, rozhodol sa tamojšiu krajinu preniesť do svojej vlastnej domoviny. Podľa správcu kráľovskej usadlosti Michela Dekensa sa panovník zapálene staral o svoju vzácnu a milovanú botanickú kolekciu.

 

"Obklopil sa tými najlepšími odborníkmi: botanikmi, pestovateľmi, záhradnými architektami, aby celok pôsobil čo možno nejautentickejšie,” tvrdí Dekens.

 

Dodáva, že sa v skleníku nachádza aj niekoľko skutočne starých a vzácnych rastlín. "Napríklad skutočne nádherné pomarančovníky, tomu najstaršiemu z nich musí byť už 200 rokov," uvádza.

 

Tropické rastliny sa navyše musia udržiavať pri konštantnej teplote, aby mali vhodné podmienky pre život, potrebujú tiež veľa svetla, čo je pri chladných belgických zimách vzácny faktor. Skleník je preto vyhrievaný a je v ňom udržiavaná teplota 18 stupňov Celzia.

 

Tento rok sú skleníky otvorené pre verejnosť do 10. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies