Exodus utečencov: Na turecké pobrežie vyplavilo more štyri mŕtve telá

NETKY.SK • 22 Január 2014, 14:07 • 2 min
Exodus utečencov: Na turecké pobrežie vyplavilo more štyri mŕtve telá

ATÉNY - Mŕtve telá dvoch žien a dvoch malých detí vyplavilo dnes more na turecké pobrežie po tom, čo sa v pondelok neďaleko ostrova patriaceho Grécku prevrátil čln s utečencami. Informovala o tom grécka pobrežná stráž, na ktorú sa odvolala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rybárska loď s migrantmi sa prevrátila neďaleko ostrova Farmakonisi, keď sa ju plavidlo gréckej pobrežnej stráže údajne pokúšalo odtiahnuť ku gréckym brehom. Počas následnej záchrannej akcie sa z vody podarilo vytiahnuť 16 živých ľudí, pričom ďalších osem vrátane žien a detí zostáva nezvestných. Medzi 28 migrantmi, ktorí sa pokúšali dostať do Grécka zo susedného Turecka, bolo 26 Afgancov a dvaja Sýrčania. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval grécku vládu, aby vyšetrila, ako k incidentu došlo.

Predstavitelia gréckej pobrežnej stráže uviedli, že ich plavidlo ťahalo rybársky čln s migrantmi ku gréckemu ostrovu po tom, čo z člna prijali núdzový signál, že plavidlo má poruchu motora. Utečenci pre UNHCR údajne uviedli, že grécka pobrežná stráž ťahala plavidlo veľkou rýchlosťou smerom k tureckému pobrežiu.

Počas operácie dvaja ľudia spadli cez palubu. Keď sa ich ostatní pokúšali vytiahnuť z vody, loď sa prevrátila.

Pre ilegálnych imigrantov z Ázie a Afriky, hľadajúcich lepšie životné podmienky, je Grécko jedným z hlavných vstupov do Európskej únie. Mnohí z nich pri tom riskujú život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies