Exochrankárov firmy Blackwater poslal súd do väzenia za masaker v Bagdade

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 08:24 • 2 min
Exochrankárov firmy Blackwater poslal súd do väzenia za masaker v Bagdade

WASHINGTON - Bývalého člena súkromnej bezpečnostnej služby Blackwater Nicholasa Slattena odsúdili v pondelok na doživotné väzenie a troch ďalších bývalých ochrankárov na 30 rokov za mrežami za zmasakrovanie 14 neozbrojených irackých civilistov na kruhovom objazde v Bagdade v roku 2007.

slovakia

left justify in out

Uzatvoril sa tak prípad, ktorý vyvolal hnev Iračanov a protiamerické nálady po celom svete.

Prípad zo 16. septembra 2007 bil do očí trúfalým správaním strelcov. Zároveň spôsobil napätú situáciu v čase rozhovorov medzi Spojenými štátmi a Irakom ohľadne ďalšej prítomnosti amerických síl v Iraku. Podnietil tiež debatu, či je vhodné, aby pre americkú vládu pracovali vo vojnových oblastiach súkromné bezpečnostné firmy, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

Štyria ochrankári spustili z guľometov a raketometov paľbu na Iračanov, vrátane žien a detí, na námestí Nisúr. Ťažko ozbrojený konvoj firmy Blackwater pozostávajúci zo štyroch vozidiel, v ktorých sa ochrankári viezli, sa snažil uvoľniť cestu pre amerických diplomatov. Slatten (31) pochádzajúci z amerického štátu Tennessee bol už vlani v októbri uznaný za vinného z prvostupňovej vraždy vodiča auta. Obžalovaní ochrankári sa však na súdnom procese bránili tvrdením, že boli presvedčení, že v aute sa nachádza bomba.

 

Trest 30 rokov a jeden deň väzenia dostali Paul Slough (35) zo štátu Texas, Evan Liberty (32) z New Hampshire a Dustin Heard (33) z Tennessee. Súd ich uznal za vinných zo zabitia. Americký federálny sudca Royce Lamberth v plnej súdnej sieni vo Washingtone povedal, že išlo o mimoriadny prípad.

 

"Je jasné, že týchto čestných mladých mužov jednoducho ovládla panika," uviedol sudca. "Ale šialenstvo, ktoré potom nasledovalo, nemôže tento súd ospravedlniť," dodal.

Okrem zabitých obetí utrpelo zranenia aj ďalších 17 Iračanov.

 

Bezpečnostná firma Blackwater, vtedy so sídlom v americkom štáte Severná Karolína, bola po incidente predaná a niekoľkokrát premenovaná. V súčasnosti sa nazýva Academi a sídli v severnej Virgínii. Americká federálna prokuratúra označila konanie ochrankárov za "ohavné" a žiadala dlhšie tresty pre Slougha, Libertyho aj Hearda.

 

Na pondelkovom súde bola prítomná takisto Fatima al-Fahdwíová, ktorej zabili deväťročného syna. Pred sudcom držala v rukách synovu fotografiu. "Chlapci, prečo ste mi to urobili?" položila otázku obžalovaným a rozplakala sa. "Prečo ste mi zabili syna?"

 

Všetci štyria bývalí členovia bezpečnostnej firmy uviedli vo vyhlásení, že sa necítia vinní.

"Nedokázal by som ho zabiť a ani som to neurobil," povedal rodine Slough. "Zradila ma práve tá vláda, ktorej som poctivo slúžil," uviedol muž.

 

Obhajcovia všetkých štyroch odsúdených oznámili, že ich klienti sa proti rozsudku odvolajú.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona