Exmoderátor Rasťo Žitný chce späť vodičský preukaz

NETKY.SK • 24 August 2013, 10:51 • 2 min
Exmoderátor Rasťo Žitný chce späť vodičský preukaz

BRATISLAVA - Bývalý moderátor televízneho spravodajstva Rastislav Žitný chce späť vodičský preukaz. Za dopravnú nehodu, pri ktorej zomrel päťročný chlapec, je od vlaňajšieho apríla právoplatne odsúdený na dva roky väzenia a dostal aj zákaz šoférovať na päť rokov. Na Krajskom súde v Bratislave TASR potvrdili, že Žitný požiadal o podmienečné upustenie od zvyšku trestu zákazu činnosti.

slovakia

left justify in out

Exmoderátor si už trest väzenia odsedel. Po takmer 13 mesiacoch ho súd podmienečne prepustil. O Žitného žiadosti, aby mu pod podmienkou zrušili aj zákaz šoférovania, bude Okresný súd v Malackách rozhodovať 23. septembra.

Tragická nehoda sa stala 29. júna 2008 medzi obcami Rohožník a Kuchyňa, kedy Žitný vo vysokej rýchlosti zrazil cyklistov. Päťročný Tomáš Žilavý nehodu neprežil, jeho otec utrpel zranenie. Exmoderátor, ktorý sa ponáhľal na skúšku tanečnej súťaže Let's Dance, na súde tvrdil, že za nehodu môžu jeho problémy s chrbticou. V kritickej chvíli údajne pocítil prudkú bolesť a na chvíľu stratil vedomie. Keď precitol, vraj už nehode nedokázal zabrániť.

V októbri 2011 ho súd v Malackách poslal na 2,5 roka väzenia a zakázal mu šoférovať päť rokov. Voči rozsudku sa odvolala prokuratúra, pretože trest sa jej zdal mierny, obžalovaný, lebo súd vraj neprihliadol na dôkazy v jeho prospech a odvolal sa aj zástupca poškodených, pretože ich súd s náhradou škody 1300 eur odkázal na občiansko-súdne konanie. Krajský súd v Bratislave v odvolacom konaní trest väzenia znížil o pol roka, pretože išlo o nedbanlivostný prečin a zohľadnil aj poľahčujúce okolnosti. Žitnému hrozil najviac päťročný trest.

Sudca Okresného súdu v Malackách ustanovil za jednoznačnú príčinu nehody fakt, že Žitný išiel príliš rýchlo. Jeho obranu, že v dôsledku bolesti stratil vedomie a preto havaroval, sudca odmietol. Podľa znaleckého posudku z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline šiel Žitný tesne pred nehodou rýchlosťou 139 kilometrov za hodinu. Do cyklistov narazil rýchlosťou 90 až 100 km/h a do stromu za nimi 85-kilometrovou rýchlosťou. Hraničná rýchlosť, ktorou mohol zákrutu zvládnuť, bola podľa posudku 129 km/h. Pri nehode utrpel zranenia aj bývalý moderátor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona