Exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš je osobitným predstaviteľom OSN

NETKY.SK • 18 Október 2014, 13:34 • 2 min
Exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš je osobitným predstaviteľom OSN

BRATISLAVA - Diplomat, exminister zahraničných vecí SR Ján Kubiš v súčasnosti zastáva funkciu osobitného predstaviteľa OSN pre Afganistan a funkciu vedúceho pomocnej misie OSN v Afganistane (United Nations Assistance Mission in Afghanistan - UNAMA), do ktorej ho vymenoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun 23. novembra 2011.

slovakia

left justify in out

Ján Kubiš sa narodil 12. novembra 1952 v Bratislave. V rokoch 1971-1976 študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov v ZSSR (Zväz sovietskych socialistických republík, dnes Ruská federácia). Svoju diplomatickú kariéru začal ako 28-ročný na československom veľvyslanectve v etiópskej Addis Abebe, kde pôsobil v rokoch 1980-1985. Od roku 1985 do roku 1988 riadil na ministerstve zahraničných vecí v Prahe sekciu bezpečnosti a kontroly zbraní. Od roku 1989 pôsobil na československom veľvyslanectve v Moskve (ZSSR), od roku 1990 až do svojho odchodu bol zástupcom veľvyslanca. V rokoch 1991-1992 Ján Kubiš pracoval na federálnom Ministerstve zahraničných vecí Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) v Prahe. V roku 1992 sa stal úradujúcim predsedom Výboru najvyšších predstaviteľov Konferencie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (predchodca dnešnej OBSE).
      

Osobitným ministerským vyslancom a hlavným slovenským vyjednávačom v Pakte stability v Európe bol v roku 1994. Od roku 1994 vykonával funkciu veľvyslanca a stáleho predstaviteľa SR v úrade Organizácie Spojených národov (OSN) vo švajčiarskej Ženeve, ako aj pri organizácii Všeobecná dohoda o clách a obchode (General Agreement on Tariffs and Trade – GATT) a v iných medzinárodných organizáciách.
      

Generálny tajomník OSN Kofi Annan vymenoval Kubiša 20. mája 1998 s účinnosťou od 1. júla 1998 za svojho osobitného splnomocnenca v Tadžikistane. Na post generálneho tajomníka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nastúpil 15. júna 1999. Druhé funkčné obdobie sa mu skončilo 10. júna 2005.
      

Na návrh vysokého predstaviteľa únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javiera Solanu 18. júla 2005 Európska únia (EÚ) oficiálne vymenovala Jána Kubiša za svojho osobitného predstaviteľa pre Strednú Áziu. Jeho mandát sa týkal piatich bývalých sovietskych republík - Kazachstanu, Uzbekistanu, Kirgizska, Tadžikistanu a Turkménska. Mandát EÚ zahŕňal všetky oblasti vrátane hospodárskej a kultúrnej spolupráce a podporu demokratizácie a stabilizácie regiónu Strednej Ázie.
      

V rokoch 2006-2009 pôsobil Ján Kubiš vo funkcii ministra zahraničných vecí SR. Do kabinetu Roberta Fica nastúpil ako nestranícky nominant vládneho Smeru-SD. Slovensko od novembra 2007 do mája 2008 prvý raz predsedalo Rade Európy (RE) a Ján Kubiš sa tak stal predsedom Výboru ministrov Rady Európy, ktorý je jej výkonným orgánom. V januári 2009 prijal post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN a pôsobil vo švajčiarskej Ženeve.
      

Ján Kubiš ovláda anglický, ruský a francúzsky jazyk. Je jedným z najskúsenejších slovenských diplomatov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies