Exminister Nagy kritizuje zmeny v Envirofonde, rezort kritiku odmieta

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 13:39 • 2 min
Exminister Nagy kritizuje zmeny v Envirofonde, rezort kritiku odmieta

BRATISLAVA - Exministrovi životného prostredia Józsefovi Nagyovi (Most-Híd) sa nepáčia zmeny v zákone o Environmentálnom fonde (EF), ktoré minulý týždeň odobril parlament.

slovakia

left justify in out

Podľa neho sa tak už nebude musieť desať percent z príjmov fondu používať na likvidáciu starých envirozáťaží. Poukázal, že malé obce pritom nemajú žiadnu inú možnosť získať zdroje na tento účel. Ministerstvo životného prostredia kritiku odmieta.

Bývalý minister je presvedčený, že sa nesystémovo posilňujú výdavky smerované do lesníctva, napríklad ku škodám ako sú lykožrútové kalamity či emisiami poškodené lesy. Myslí si, že na to by sa mali využiť akumulované prostriedky z rôznych pôdohospodárskych fondov alebo dividendy zo Štátnych lesov š. p.

Ministerstvo označilo Nagyove tvrdenia za nepravdivé a nekorektné. Tvrdí, že podpora likvidácie envirozáťaží bude pokračovať a nie je vylúčené, že aj vo vyššej miere ako desať percent. "Ustanovenie o podpore odstraňovania envirozáťaží zo zákona nevypadlo, jeho znenie sa len upravilo, aby EF mohol dodržiavať zákon a flexibilnejšie reagovať na požiadavky týkajúce sa odstraňovania záťaží," reagoval hovorca rezortu Maroš Stano. Pripomenul, že na tento účel tiež možno čerpať eurofondy.

Bývalý šéf envirorezortu tiež vyčíta zmeny v spôsobe zverejňovania rozhodnutí o dotáciách, čo vraj môže priniesť podozrenia z korupcie a klientelizmu. Nepáči sa mu, že sa už nebudú zverejňovať jednotlivé rozhodnutia, ale iba zoznam dotácii. Kritizuje tiež nezverejňovanie dotácií pre fyzické osoby, pričom poukázal na to, že počas jeho pôsobenia sa tieto úplne pozastavili. Nagy avizoval, že zverejňovanie rozhodnutí sa pokúsi presadiť cez poslanecký návrh.

"Zverejňovanie zoznamu rozhodnutí o poskytnutí podpory z Envirofondu, nie jednotlivé rozhodnutia, je pozitívnym krokom k informovaniu verejnosti," skonštatoval Stano. Poznamenal, že predchádzajúci spôsob bol neprehľadný a mätúci. V súčasnosti sa tak má zverejňovať príjemca dotácie, výška poskytnutej podpory a predmet podpory. Poukázal, že v prípade záujmu o sprístupnenie konkrétneho rozhodnutia je možné využiť infozákon. O nezverejňovanie dotácii pre fyzické osoby mal požiadať Úrad na ochranu osobných údajov.

Bývalé a súčasné vedenie ministerstva sa tiež sporia o to, koľko prostriedkov zostalo v Envirofonde. Kým to súčasné tvrdí, že tam po voľbách ostal dlh 12 miliónov eur, podľa Nagya tam malo ostať vyše 100 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies