Exminister Kudrin kritizuje Putinovu politiku

NETKY.SK • 21 November 2014, 10:53 • 2 min
Exminister Kudrin kritizuje Putinovu politiku

MOSKVA - Bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin varuje ruského prezidenta Vladimira Putina pred pokračovaním súčasnej politky. Potrvá roky, kým sa obnoví dôvera v ruskú ekonomiku a menu, napísal Kudrin v komentári pre piatkové vydanie denníka Vedomosti.

slovakia

left justify in out

Popularita ruského prezidenta sa po marcovom ovládnutí ukrajinského polostrova Krym pohybuje na rekordných úrovniach. Sankcie, ktorými Západ odpovedal na postoj Ruska voči Ukrajine, však obmedzili prístup veľkých ruských firiem na západné kapitálové trhy a podľa bývalého ministra poškodzujú ruskú menu v rovnakej miere ako globálny prepad cien ropy. 

 

"Ak sa prezident bude spoliehať iba na populizmus, krajina bude ďalej oslabovať a stratí príležitosti na budúci hospodársky rast," varuje dlhoročný Putinov spojenec. "Je potrebné vyhnúť sa prehnanému konzervativizmu, ktorý obmedzuje osobnú a ekonomickú slobodu a brzdí rozvoj," píše ďalej Kudrin. "Formálne aj neformálne sankcie už vážne zasiahli ruskú ekonomiku," dodal exminister, podľa ktorého sa zahraničné investície a dôvera v rubeľ vrátia na niekdajšie úrovne najskôr v horizonte "siedmich až desiatich rokov". 

 

Kudrin na post ministra financií rezignoval v septembri 2011 po tom, čo kritizoval rast vojenských výdavkov. Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči americkému doláru takmer 30 % hodnoty. Mena je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies