Exminister Galko hovoril s Američanmi o vrtuľníkoch Sikorsky Black Hawk

NETKY.SK • 9 Február 2015, 17:43 • 2 min
Exminister Galko hovoril s Američanmi o vrtuľníkoch Sikorsky Black Hawk

BRATISLAVA - Exminister obrany Ľubomír Galko je pripravený podporiť nákup vrtuľníkov, o jeho výhodnosti však musí presvedčiť minister obrany Martin Glváč.

slovakia

left justify in out

Galko to uviedol po rokovaní s delegáciou z ambasády Spojených štátov amerických, s ktorou hovoril v nedeľu (8.2.) o nákupe amerických vojenských vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk.
     

Podľa hovorkyne strany SaS Kataríny Svrčekovej stretnutie iniciovala americká strana s cieľom zistiť Galkov postoj k nákupom ministerstva obrany. Okrem iného sa obe strany zhovárali o obstarávaní prostredníctvom amerického fondu Foreign Military Sales (FMS). "Veľmi vítam túto iniciatívu a mám na to hneď niekoľko dôvodov. Počas posledných troch rokov sa totiž na ministerstve obrany uskutočnilo niekoľko nákupov, ktoré vrhajú tieň na transparentnosť obstarávania. Nákupy cez FMS v tomto prípade moje obavy z hľadiska transparentnosti minimalizujú," uviedol Galko.
     

Exminister obrany zároveň očakáva, že Glváč príde na brannobezpečnostný výbor povedať viac informácií o plánovanom nákupe vrtuľníkov. "Naďalej si myslím, že otázka potreby medzinárodného tendra pri tejto akvizícii je stále aktuálna a legitímna," dodal Galko.
     

USA ponúkli Slovensku možnosť nakúpiť vojenské vrtuľníky Sikorsky UH-60 Black Hawk prostredníctvom amerického fondu Foreign Military Sales. Minister obrany avizoval, že cena za prvých deväť vrtuľníkov by mohla byť do 300 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies