Exminister Fronc považuje Čaplovičove záväzky za prehnané

NETKY.SK • 14 Október 2013, 13:20 • 2 min
Exminister Fronc považuje Čaplovičove záväzky za prehnané

BRATISLAVA – Za prehnaný považuje exminister školstva a poslanec Martin Fronc (KDH) záväzok o platoch učiteľov, ktorý do správy o stave školstva zapracoval súčasný minister školstva Dušana Čaplovič.

slovakia

left justify in out

Podľa správy by mal plat učiteľa v regionálnom školstve do roku 2016 dosiahnuť úroveň 1,2 násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Froncovi sa zdá päťpercentné navýšenie do tarifných platov učiteľov nízke na to, aby sa podarilo splniť prísľuby zo správy o stave školstva.

Minulý týždeň školskí odborári vyrokovali s ministrom financií pre rok 2014 päťpercentné navýšenie pre učiteľov v regionálnom školstve do tarifných platov. Podľa Fronca je to však málo vzhľadom na Čaplovičove sľuby. „Pri takomto zvyšovaní si to naozaj neviem predstaviť, že sa dá dosiahnuť 1,2-násobok do roku 2016. Z tohto pohľadu sa mi to zdá byť málo,“ hovorí Fronc. Aby sa to naplnilo, museli by sa podľa neho platy v regionálnom školstve navyšovať každoročne minimálne o desať percent. Fronc si preto myslí, že Čaplovičova správa o stave školstve, vzhľadom na financovanie a zvyšovanie platov, nemá výpovednú hodnotu. 

Podľa poslanca Mojmíra Mamojku (Smer-SD), ktorý je zároveň predsedom školského parlamentného výboru, päťpercentné navýšenie tarifných platov zohľadnilo ekonomické možnosti štátu. „Ani ja, ani minister školstva sme nikdy nenamietali, že si učitelia zaslúžia viac, len to narážalo na ekonomické možnosti,“ hovorí Mamojka. Vzhľadom na ekonomiku je teda podľa neho takéto navýšenie platov dobré a reálne. 

Podľa nezaradenej poslankyne a členky školského výboru Jany Žitňanskej učitelia zvýšenie platov výrazne nepocítili ani v tomto roku, keď im vláda do taríf pridala po štrajku učiteľov päť percent, aj keď s tým školskí odborári nesúhlasili. „Hovorila som s viacerými učiteľmi, ktorí sú rozčarovaní, že aj v tomto roku to zvýšenie len tak-tak pokrylo infláciu,“ uviedla Žitňanská. Na druhej strane je však každé zvýšenie pre učiteľov podľa nej dobré. Upozorňuje však na to, že potrebné bude pri ohodnotení zohľadniť kvalitu učiteľa. „V tomto si myslím, že minister má teraz veľkú úlohu a zodpovednosť pri novom zákone o financovaní, nastaviť tieto kritériá tak, aby to bolo spravodlivé,“ uzavrela. 

Školskí odborári sa v noci z 9. na 10. októbra dohodli s ministrom financií a školstva, že v regionálnom školstve narastú v budúcom roku tarifné platy učiteľov o päť percent. Platy by tak mohli učiteľom rásť podľa prepočtov odborárov od 27 do 50 eur podľa toho, v akej platovej triede sa učiteľ nachádza. Po niekoľkých rokoch by mali vzrásť aj platy vysokoškolským pedagógom, tiež by si mali prilepšiť o päť percent k platu. Nepedagogickí zamestnanci škôl by mali mať v budúcom roku o 16 eur vyšší plat, čo predstavuje prilepšenie o dve percentá k tarifám, čo vyrokovali odborári ešte v rámci kolektívneho vyjednávanie o platoch vo verejnej správe. Na odmeňovanie pedagogických aj nepedagogických zamestnancov by tak malo ísť v roku 2014 podľa rezortu financií o 80 miliónov eur viac. Návrh rozpočtu verejnej správy schválila vláda vo štvrtok 10. októbra, odobriť ho musí ešte parlament. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies