Exmajster sveta Anatolij Karpov na vianočnom turnaji predsedu NR SR:"Som rád, že tu môžem byť"

NETKY.SK • 19 December 2017, 13:28 • 2 min
Exmajster sveta Anatolij Karpov na vianočnom turnaji predsedu NR SR:"Som rád, že tu môžem byť"

BRATISLAVA - Bývalý majster sveta v šachu Anatolij Karpov v spolupráci so Slovenským šachovým zväzom (SŠZ) prijal pozvanie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka na 1. ročník Vianočného šachového turnaja predsedu NR SR. Turnaj otvorili v utorok 19. decembra v historickej budove NR SR na Župnom námestí, okrem toho sa bude hrať aj na Bratislavskom hrade.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatšesťročný Karpov, ktorý je momentálne poslanec ruskej Dumy, je hlavná postava vianočného podujatia. V rokoch 1975 až 1985 bol majster sveta a v rokoch 1993 až 1999 bol majster sveta v šachu podľa Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE). Dvakrát obhájil titul proti Viktorovi Korčnému, v roku 1978 vo filipínskom Baguio a v roku 1981 v talianskom Merane. V roku 1985 v súboji proti Kasparovovi za stavu 5:3 sa predseda FIDE Campomanes zápas pre neúmernú dĺžku rozhodol zrušiť. Dôvodom bolo údajné vyčerpanie oboch hráčov, keďže zápas dosiahol rekordných 48 partií a trval niekoľko mesiacov. Titul majstra sveta stratil Karpov v opakovanom zápase s Kasparovom, ktorý sa konal v Moskve a skončil sa víťazstvom Kasparova v pomere 13:11.

 

Karpov sa stal vyzývateľom Kasparova v odvetnom zápase, ktorý sa konal v Seville v roku 1987, kde sa mu podarilo remizovať 12:12. Vďaka pravidlu, ktoré titul v tomto prípade zanechávalo vládnucemu majstrovi sveta, si však Kasparov titul podržal.

 

"Som veľmi rád, že tu s vami môžem byť a byť pri tom, ako sa rodí nová šachová tradícia. Vianočné turnaje majú svoju históriu, ten najznámejší sa odohráva v Anglicku, kde sa hráva už od roku 1894. Šach naštartoval rôzne tradície vo svete a spája ľudí. Som veľmi rád, že na Slovensku funguje aj šach na školách tak, ako v mnohých krajinách sveta," uviedol ruský šachový veľmajster.

 

img

Anatolij Karpov (uprostred). Foto: TASR

 

V rámci Vianočného turnaja sa uskutoční spoločný turnaj družstiev zložených z detí, študentov, seniorov a osobností verejného života vrátane športovcov a politikov. V utorok prebehne aj uzavretý zápas, v ktorom si zmerajú svoje sily s niekdajším majstrom sveta prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, predseda Národnej rady Andrej Danko, minister zdravotníctva Tomáš Drucker a ďalší. Počas slávnostnej večere sa k hosťom pripojí aj ministerka školstva Martina Lubyová, či prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel.

 

"Som veľmi rád, že som mohol privítať takú šachovú osobnosť, ako je šestnásťnásobný majster sveta. Prajem si, aby tento džentlmenský šport opätovne získal nových fanúšikov. Pri šachu sa nikdy neriešili politické spory, k partii si vedia korektne sadnúť aj politickí oponenti, je to hra - šport, ktorý nielen rozvíja osobnosť, ale aj spája rivalov," povedal predseda NR SR Andrej Danko.

 

Na podujatí bude prítomný aj prezident Európskej šachovej federácie (ECU) Zurab Azmajparašvili. Súčasťou programu oficiálnej návštevy Anatolija Karpova bude aj návšteva ZŠ Černyševského v Bratislave. "Šach je šport, ktorý v sebe skrýva veľké posolstvá. Má v sebe veľa múdrosti a učí nás aj to, že súper musí hrať podľa pravidiel," dodal Danko.

 

Šachisti budú súperiť v štyroch kategóriách, absolútny víťaz, si zmeria svoje sily s veľmajstrom Karpovom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies