Exkvestorka Olomouckej univerzity je navrhnutá na post šéfa NKÚ

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 15:46 • 2 min
Exkvestorka Olomouckej univerzity je navrhnutá na post šéfa NKÚ

BRATISLAVA - Poslanci NR SR Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) predstavili ďalšieho kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

slovakia

left justify in out

Bývalú kvestorku Univerzity Palackého Henrietu Crkoňovú. Podľa Kvasničku svojou prácou na jednej z najväčších univerzít v Čechách dokázala svoju kvalifikáciu na tento post, ktorý má byť odborný a nie politický.

 

“Nominácia ma potešila. Som pripravená zobrať na seba zodpovednosť riadiť tak dôležitý úrad ako je NKÚ. Mojou ambíciou je dať tejto inštitúcii vážnosť, ale aj autoritu,” povedala pre agentúru SITA Henrieta Crkoňová. 

 

Strana KDH pritom opakovane nominovala prokurátora Maroša Žilinku, ktorý v minulom volebnom období pôsobil ako štátny tajomník ministerstva vnútra. Získal si aj podporu ďalších opozičných strán. Kvasnička hovorí, že NKÚ potrebuje odborníka a človeka, ktorý je prijateľný pre všetky politické strany a nie je spätý s jednou stranou. V prípade zvolenia Crkoňovej parlamentom by vystriedala kandidáta ĽS-HZDS Mariána Jasovského, ktorý pre neúspešne opakované voľby šéfa NKÚ presluhuje už tri roky. 

 

Kvasnička pre agentúru SITA uviedol, že Crkoňovú presadzovali už pred dvoma rokmi. “Zopakovali sme náš výber a uplatnili si naše právo ako poslancov Národnej rady navrhovať na tento post vhodných kandidátov. To, že sa medzičasom osvedčila vo vysokej funkcii už aj doma na Slovensku, je pre nás dobrá správa. Odporúčame veľmi schopnú osobu, politicky nezávislú a naviac ženu,” povedal Kvasnička. Crkoňová naposledy pôsobila na Metodicko pedagogickom centre a následne ako vedúca služobného úradu ministerstva školstva. 

 

Za Crkoňovú sa postavil aj poslanec z radov Obyčajných ľudí Štefan Kuffa. “Sme unavení z toho, ako prebieha voľba predsedu NKÚ, z tých straníckych bojov a z toho, že nemáme funkčný úrad a ako to polarizuje spoločnosť. V osobe pani Crkoňovej vidím osobu, ktorá by mohla úradu vrátiť vážnosť a dôveryhodnosť,” povedal Kuffa s tým, že ide o profesionálnu a nie politickú funkciu. 

 

Kuffa si tiež myslí, že v riadiacich funkciách je stále málo žien. “Žena, ak sa chce presadiť v tomto silne mužskom svete, musí byť dvakrát tak dobrá a musí dvakrát toľko pracovať. Poznám jej prácu, život, poznám ju osobne. To, že sa ako Slovenka presadila v zahraničí a tiež referencie dvoch rektorov a predsedu správnej rady Olomouckej univerzity sú pre mňa rozhodujúce, že sme našli správneho človeka na tak dôležitý post. Svojou politickou neangažovanosťou by mohla byť prijateľná pre celé politické spektrum.” 

 

Henrieta Crkoňová sa narodila 26. júla 1968. Vyštudovala Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Pôsobila v audítorskej firme, neskôr v rokoch 2007 až 2011 ako kvestorka Olomouckej univerzity. V roku 2012 sa stala generálnou riaditeľkou Metodicko pedagogického centra. Následne pôsobila ako vedúca služobného úradu Ministerstva školstva SR. Je vydatá, má dcéru. Žije v Trenčíne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies