EXKLUZÍVNY ROZHOVOR Nefandíte golfu? Možno sa vám zapáči footgolf: Slováci sa už teraz dostávajú do povedomia vďaka svojim úspechom na medzinárodných turnajoch

NETKY.SK • 28 Júl 2018, 06:00 • 2 min
EXKLUZÍVNY ROZHOVOR Nefandíte golfu? Možno sa vám zapáči footgolf: Slováci sa už teraz dostávajú do povedomia vďaka svojim úspechom na medzinárodných turnajoch

TATRANSKÁ LOMNICA - Mladý šport zapúšťa na Slovensku čoraz silnejšie korene a má fanúšikov po celom svete.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Footgolf kombinuje prvky futbalu a golfu. Hrá sa podobným spôsobom ako golf na golfových ihriskách s futbalovou loptou ale namiesto palíc potrebujete vlastnú nohu.

 

Hráči musia dostať loptu najmenším počtom kopov do veľkých jamiek. Footgolf je v porovnaní s klasickým golfom dostupnejší, napríklad finančne, kde pri golfe potrebujete na celú výbavu nemalý rozpočet. Nie nadarmo sa hovorí, že golf je pre bohatých, avšak footgolf si nevyžaduje drahé športové vybavenie.

 

Footgolf sa hrá na golfovom ihrisku s 53 centimetrovými jamkami. Pravidlá a etiketa sú veľmi podobné tým golfovým. Ako sám Klinovský povedal, osobne mu vyhovuje, že nemusí šprintovať a zrážať sa s protihráčmi, pretože práve zranenia limitujú jeho futbalovú kariéru.

 

Ako začať s footgolfom?

 

Na veku nezáleží, dôležitý je predpísaný odev a etiketa na ihrisku. Na hracej ploche sa neraz stretávajú hráči zároveň s golfistami, je teda potrebné sa nevyrušovať navzájom. 

 

Relatívne mladý šport pestujú u nás aj Rebeka Režná a Michal Dian, ktorí už teraz vyhrávajú medzinárodné footgolfové turnaje. Opýtali sme sa ich ako sa k tomuto športu dostali. 

 

Rebeka Režná (vek 15 rokov)

 

Rebeka je mladá talentovaná footgolfistka, ktorá už teraz vyhráva. Najlepší výsledok zo Slovákov na dvoch 18-jamkových ihriskách zaznamenala už keď mala 13 rokov na svetovom šampionáte. 

 

Kedy si sa k footgolfu dostala?

 

K footgolfu som sa dostala pred troma rokmi. Priviedli ma k tomu rodičia po tom, čo videli o tomto športe reportáž v televízii. Predtým som hrávala futbal za Slovan a momentálne chodím na futbalové tréningy, ktoré mi veľa dávajú do footgolfu, najmä čo sa týka techniky. 

 

 

Aký je tvoj prvý úspech vo footgolfe?

 

Prvý turnaj, kde som skončila druhá v Malackách pred troma rokmi. Každé víťazstvo je pre mňa úspech.

 

 

Tvoj najväčší úspech?

 

Chodievam na turnaje do zahraničia a tam sa mi podarili dobré výsledky. Napríklad minulý rok v Holandsku na Capital Cup 2017 som skončila druhá z pomedzi 25 žien. Tento rok som vyhrala na Slovensku a v Rakúsku najväčší turnaj. 

 

 

Ako sú ohraničené tieto súťaže vekovo?

 

Svetovú tour môžeme hrať od 18 rokov, ja mám 15. Tento rok sa má hrať veľký medzinárodný turnaj v Maroku, kde je veková hranica od 16 rokov. Ja budem mať 16 v septembri, takže to sa ešte rieši, že by som sa tam mohla dostať. 

 

Čo plánuješ do budúcna?

 

Plánujem ostať pri footgolfe a chcem sa v ňom čo najviac zlepšovať. Určite však chcem ostať aj pri futbale, pretože mi to po technickej stránke kopov dáva veľa do footgolfu. 

 

Hrávaš aj golf?

 

Golf som ešte nikdy nehrala, ale keď ide v telke tak si ho pozriem, pretože podobné pravidlá hry sú aj pri footgolfe. 

 

Bola by si rada ak by sa tento šport dostal na Olympíjske hry?

 

To by som bola veľmi rada, pretože tento šport je perfektný a hrajú ho rôzni ľudia z rôznych kútov sveta od Argentíny cez Holandsko po Ameriku. 

 

Miachal Dian (vek 36 rokov)

 

Michal Dian zvíťazil na European Neighbour Trophy v kategórii mužov, kde skončil druhý na Slovensku, prvý v Rakúsku a ôsmy v Českej republike. Jeho úspešný jún 2018  mu priniesol tretie miesto vo svetovom rebríčku.

 

Kedy si sa k footgolfu dostal?

 

Sú to už 3 roky, kedy som si šiel prvýkrát zahrať. Hrával som futbal a nejak takto som sa dostal k footgolfu. 

 

Je dôležitá technika prevzatá z futbalu, alebo môže začať hocikto?

 

Môže, samozrejme, začať hocikto ale je samozrejme výhodou, ak už hráč rozumie nákopom.

 

Tvoj najväčší úspech?

 

Naposledy v Taliansku na Italian Open 2018, kde som skončil druhý. Najväčší, pretože to bol Major. 

 

Bol by si rád ak by sa tento šport dostal na Olympíjske hry?

 

Samozrejme bol by som rád, no myslím, že to je ešte pekne ďaleko, pretože najskôr to musia schváliť ako oficiálny šport. Mohli by ho schváliť už tento rok alebo v krátkej budúcnosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies