Exkluzívne VIDEO Veľký test Spišských párkov: Vieme, koľkí výrobcovia zlyhali!

NETKY.SK • 17 Máj 2018, 18:00 • 2 min
Exkluzívne VIDEO Veľký test Spišských párkov: Vieme, koľkí výrobcovia zlyhali!

BRATISLAVA - Iniciatíva Testy potravín zorganizovala veľký test obľúbeného mäsového výrobku Spišské párky. Do laboratória putovalo 18 vzoriek od všetkých slovenských výrobcov, ktorí vlastnia licenciu na tento produkt. Ako test u potravinového súdneho znalca Radoslava Žideka dopadol?

slovakia

left justify in out

Test sa uskutočnil v prvých mesiacoch tohto roka. K súdnemu znalcovi Radoslavovi Židekovi putovalo 18 neporušených obalov Spišských párkov od 18 slovenských výrobcov, malých aj veľkých. Test sa zameral na prítomnosť či neprítomnosť DNA všetkých zvierat v jednotlivých výrobkoch. Ako to dopadlo?

 

 

img

img

Zoznam výrobcov.

 

 

"Zle," hovorí Patrick Linhart, potravinový expert, ktorý celý test inicioval. "Až v piatich prípadoch sme v produkte, ktorý má pevne stanovené, čo má obsahovať, našli DNA z iných zvierat. Kontaktovali sme všetkých piatich, štyria z nich uznali chybu a pracujú na jej odstránení, Hamsal s.r.o. s nami nekomunikoval."

 

Vzorky 2 (výrobca Šagát s.r.o.), 3 (výrobca Mäsokombinát Nord Svit s.r.o.), a 8 (výrobca Jakub Ilavský s.r.o.) obsahovali aj kuracie mäso, vzorka 8 aj morčacie. Dve vzorky 15 (výrobca Hamsal, s.r.o.) a 16 (výrobca Bitúnok Čadca, s.r.o.) obsahovali dokonca DNA kozy namiesto barana. 

 

 

img

Výsledky testu DNA

 

 

 

"Znamená to, že tam použili črevá kozie, nie baranie. Z Bitúnku Čadca nám ukázali faktúru, že kupovali baranie črevá, jednoznačne boli podvedení dodávateľom," vysvetlil Linhart.

 

Ak chcete vedieť, ako sa testuje, ako hodnotí Linhart prácu štátnych orgánov, čo odporúča zákazníkom všímať si pri kúpe nielen Spišských párkov a čo na výsledky hovoria výrobcovia a ako reagujú, sa dozviete v priloženom videu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona